el bàsquet s’independitza del Govern, de l'Estat

Resultat d'imatges de euroleague fibaRepresentants de Barça, Reial Madrid, Baskonia i Unicaja es van aixecar ahir de la taula de negociació, i l’ACB va quedar força tocada.

Aquests són els quatre grans. I aposten per elaborar una lliga privada de bàsquet.

Fonts presents en les negociacions van explicar a aquest diari que la crisi és greu. “Sense nosaltres, la Lliga ACB és inviable. Entre els quatre generem el 70% dels ingressos de la lliga”,
van dir.

El debat ve de lluny. S’ha allargat dos anys. Aquest és el temps que els quatre grans han invertit a negociar amb la resta dels clubs de l’ACB. En total són 17 equips.

Feia un temps que els quatre grans avisaven que l’ACB havia de canviar de model de competició: al·legaven que no podien mantenir un calendari tan exigent. “No podem continuar jugant cinc partits en dues setmanes”, van dir.

La reunió d’ahir, van afegir, va ser la gota que va fer vessar el got. Es referien a un informe recent de la Comissió Nacional del Mercat de Valors i la Competència ( CNMC). L’informe és de l’abril, i declarava il·legal el cànon que l’ACB havia elaborat el 1991. Segons aquest document, els clubs que pretenien accedir a l’ACB havien de pagar un cànon. Els qui no el pagaven i es trobaven fora no podien entrar. I els qui eren a dins i no el pagaven llavors es veien multats.

L’informe de la CNMC anul·lava el cànon i obria la porta a un ventall de clubs que aspiraven a entrar en el circuit.

“Nosaltres preteníem rebaixar la xifra d’equips, de 17 a 14 o 15, i de sobte cobrava forma la possibilitat que l’ACB creixés fins als 24 o fins als 30. Això és el súmmum”, van dir les fonts.

Els quatre grans han donat per trencades les negociacions. D’ara endavant, estudiaran la possibilitat jurídica de crear una lliga privada que implicaria certa relació amb el Consell Superior d’ Esports i que es desvincularia completament de l’ACB. Els clubs serien els propietaris i fixarien les seves normes. “Encara no hem marxat, però estudiem aquesta possibilitat. No esperem res de l’ACB”.

10-V-17, S. Heredia, lavanguardia

Madrid, 10 may (EFE).- El presidente de la Federación Española de Baloncesto (FEB), Jorge Garbajosa, abogó hoy por "buscar soluciones" entre las partes implicadas para resolver el conflicto abierto en la ACB, donde los cuatro equipos que jugarán la próxima Euroliga han amenazado con salirse si se amplían los participantes en la Liga Endesa.

"Las decisiones en la ACB afectan directamente a la Federación, pero respetamos que tomen las que mejor consideren. De todas formas, no vale darle más vueltas al conflicto existente, hay que buscar soluciones", explicó en la rueda de prensa en la que se anunció que el seleccionador Sergio Scariolo será también coordinador técnico de la FEB.

Garbajosa añadió que ya había hablado con el presidente del Consejo Superior de Deportes, José Ramón Lete, para intentar concertar "una reunión a tres bandas con la ACB" para "encontrar una solución ante el nuevo escenario que se abre".

"La postura de la FEB -añadió- es muy simple, pero clave e importante: defender el derecho deportivo adquirido de nuestros clubes para inscribirse en la competición profesional. Tanto Gipuzukoa como el club que ganará el playoff",

El presidente de la Federación Española de Baloncesto consideró que se trata de una situación en la que las fechas "no ayudan" ya que la temporada está terminando y hay que despejar el panorama para la siguiente, por lo que se necesita una solución "lo antes posible".

Los cuatro clubes españoles que disputarán la Euroliga la próxima temporada -Real Madrid, Barcelona, Baskonia y Unicaja de Málaga- amenazaron este martes con dejar la ACB si se amplía el número de participantes en la Liga Endesa.

Dichos equipos decidieron abandonar la reunión no ejecutiva de la ACB antes de iniciarse el orden del día "tras comunicar al resto de clubes su intención de explorar la viabilidad de una liga de ámbito privado", informó la propia ACB en un comunicado de prensa.

Fuentes del FC Barcelona confirmaron a Efe la decisión de estos cuatro clubes de desvincularse de la ACB y crear una Liga privada, si no se produce una reestructuración de la competición y una reducción del calendario que satisfaga a sus intereses.

La expansión de la Euroliga, que ya se ha hecho efectiva esta temporada, y la puesta en marcha de las ventanas de la FIBA la próxima campaña -la competición doméstica se interrumpirá del 20 al 28 de noviembre, del 19 al 27 de febrero y del 26 de junio al 3 de julio-, asfixiará aun más el calendario. EFE, lavanguardia