declaració del Primer ministre del Govern Tibetà a l’Exili en el 57è Aniversari del Dia de l'Aixecament Nacional Tibetà

Declaració íntegra del Sikyong
(Primer ministre del Govern Tibetà a l'Exili)
en el 57è Aniversari del Dia de l'Aixecament Nacional Tibetà

Avui se celebra el cinquantè setè aniversari de l'aixecament pacífic del poble tibetà de 1959 contra la invasió i l'ocupació del Tibet per part de la República Popular de la Xina. En aquesta ocasió, els meus col·legues del Kashag i jo voldríem retre tribut i pregar per tots els homes i dones valents que van donar les seves vides per la justa causa del Tibet. Expressem la nostra solidaritat amb aquells que continuen patint repressió sota el govern xinès.

Encara que han passat dècades del Tibet controlat per la Xina, el poble tibetà ha estat capaç de mantenir la seva identitat i esperit malgrat viure en la difícil situació. Les noves generacions, inspirades pels sacrificis fets pels seus grans, han pres la responsabilitat d'esforçar-se per la causa del Tibet. El coratge i la convicció dels nostres compatriotes dins el Tibet, mereixen la nostra profunda admiració.

El govern xinès rutinàriament afirma que hi ha felicitat i prosperitat amb el desenvolupament del nou Tibet. Però la veritat és el contrari. Totes les àrees habitades pel poble tibetà estan desproveïdes de les llibertats bàsiques i continuen sota estricte control i vigilància. Aquest fet és clarament evident pel sistema de control previ impost sobre els viatges i moviments dels tibetans. Human Rights Watch informa sobre una extensió del programa de vigilància intensiva en els llogarets en tot Tibet. La recent auto immolació de dos joves de dins i fora del Tibet, que se sumen a les 142 auto immolacions del passat, és la evidència més gran de la manca de llibertat al Tibet. El Kashag s'entelarà a satisfer les seves aspiracions i només culparà a les polítiques repressives al Tibet com la causa de l'auto immolació.

Sóc aquí per donar compte a vostès que la situació dins del Tibet és seriosa. Qualsevol que parli de llibertat religiosa i drets mediambientals és sovint acusat per raons polítiques i li són donats durs càstigs. La mera possessió de la imatge de Sa Santedat el Dalai Lama porta a l'arrest i la presó. Els repositoris de la cultura budista són estretament monitorats, els monjos i les monges s'enfronten l'expulsió per no denunciar el seu líder espiritual. L'informe de Freedom House 2016 ha posat al Tibet en una llista com el segon lloc amb menys llibertat del món, darrere de Síria. De la mateixa manera, el Parlament Europeu en el seu informe sobre les Relacions UE-Xina, de desembre de 2015, ha expressat clarament la seva preocupació per la falta de llibertat religiosa i les restriccions als viatges al Tibet. Així, el poble tibetà viu amb por i inseguretat.

El tracte continuat de les autoritats xineses cap a les minories nacionals, incloent-hi al poble tibetà, ha provocat el distanciament i l'enemistat. L'acció del propietari i operador xinès d'un hotel a Rebkong (ch .: Tongren), a la província de Qinghai, va causar una forta oposició i protesta quan va prohibir als empleats parlar l'idioma tibetà. El 22 de desembre de 2015, un alt líder del partit comunista, d'origen tibetà, va expressar preocupació davant la prevalença de la discriminació en una reunió durant la qual es va referir a les instàncies recurrents en què persones amb origen ètnic van ser discriminats o se'ls va negar l'accés a certs serveis. Ell va dir que aquest problema ha generat un impacte social no volgut i causat fortes reaccions públiques de les regions ètniques. De la mateixa manera, la política del govern xinès en general i els comentaris d'alguns líders en particular han anomenat a tot un grup ètnic com "separatista." Tals comentaris han provocat agudes reaccions dins de la Xina de part de molts acadèmics i intel·lectuals que han escrit contundents respostes.

Ambientalistes i científics mundials han pres coneixement de la importància de l'altiplà tibetà, ja que ella conté la tercera reserva més gran de gel i és la font dels deu majors rius que flueixen riu avall cap a diversos països veïns. No obstant això, cal reiterar que la mineria incessant dels recursos naturals, la desforestació, el represament excessiu dels rius, la retirada de les glaceres, etc., han sens dubte causat un irreparable dany al medi ambient del Tibet, el que al seu torn està afectant el medi ambient del continent asiàtic. Sentint la necessitat de protegir el medi ambient del Tibet, una vegada i una altra vam plantejar sistemàticament el tema en diverses conferències internacionals sobre el canvi climàtic.

L'any passat, l'Administració Central Tibetana presentar fets i xifres juntament amb un document d'Acció de Deu Punts, als participants de la COP21 realitzada a París, argumentant per què importa l'altiplà tibetà al món i instant clarament a les Nacions Unides, al govern xinès ia la comunitat internacional a prendre mesures urgents per protegir-la.

Nosaltres, el Kashag de l'Administració Central Tibetana, creiem fermament que la llarga qüestió del Tibet pot ser resolta a través del diàleg entre els enviats de Sa Santedat el Dalai Lama i els representants del govern xinès. Romanem completament compromesos amb l'Enfocament del Camí del Mig, el que clarament busca una autonomia genuïna per al poble tibetà dins de la Xina. S'espera que els líders de Beijing vegin la raó dins de l'Enfocament del Camí del Mig, en lloc de distorsionar, i avancin en entaular un diàleg amb els enviats de Sa Santedat el Dalai Lama.

En aquesta matèria, el president dels Estats Units, Barack Obama, en una conferència de premsa conjunta amb el president Xi Jinping a Rose Garden, el 25 de setembre de 2015, va dir: "Seguim encoratjant a les autoritats xineses a preservar la identitat cultural i religiosa del poble tibetà, ja entaular converses amb el Dalai Lama o els seus representants." La preocupació i el suport del govern dels Estats Units cap al poble tibetà és demostrat per les visites a Dharamsala en 2014 i 2016 de Sarah Sewall, la Coordinadora Especial per als Afers Tibetans i Subsecretaria per a la Seguretat Civil, la Democràcia i els Drets Humans del Departament d'Estat. El Kashag agraeix profundament al govern dels Estats Units pel seu suport i solidaritat, ja que elles proporcionen esperança i ànim al poble tibetà.

La Xina reclama el dret a identificar la reencarnació del líder espiritual tibetà. Aquesta és una òbvia mentida ja que el reclam està basat en una història adulterada. El poder i l'autoritat per decidir sobre la reencarnació del Buda de la Compassió, el protector i salvador del Tibet, que es manifesta en forma humana, és competència únicament a Sa Santedat el Dalai Lama. Ningú més té el dret a fer-ho. Pel que fa al reconeixement de la reencarnació, Sa Santedat el Dalai Lama ha donat un clar consell i direcció en la seva declaració del 24 de setembre de 2011, la qual es llegeix a continuació:

"Quan estigui a prop dels 90, consultaré als alts Lamas de les tradicions budistes tibetanes, al públic tibetà, i a altres persones concernents que segueixen el budisme tibetà, i tornaré a avaluar si la institució del Dalai Lama ha de continuar o no. Sobre aquesta base prendrem la decisió. Si es decidís que la reencarnació del Dalai Lama ha de continuar i cal que sigui reconegut el Desè Cinquè Dalai Lama, la responsabilitat per fer això recaurà principalment en els funcionaris pertinents del Gaden Phodrang del Dalai Lama. Ells han de consultar als diferents caps de les tradicions budistes i a la confiança Protectors del Dharma obligats per jurament, que estan vinculats inseparablement al llinatge dels Dalai Lamas. Ells han de buscar consell i direcció dels éssers pertinents i dur a terme procediments de recerca i reconeixement d'acord a la tradició passada. Deixaré clares instruccions sobre això. Tenint al cap això, a part de la reencarnació reconeguda a través de tals mètodes legítims, cap reconeixement o acceptació han de ser donats a un candidat elegit per fins polítics per ningú, inclosos aquells en la RPC."

Ens va fer molt feliços ser testimonis del profund respecte, reverència i entusiasme amb què el poble tibetà dins i fora del Tibet, i amics i partidaris de tot el món van celebrar el 80è aniversari de Sa Santedat el Dalai Lama. Al més recent i gran esdeveniment de Delhi va assistir l'exprimer ministre de l'Índia, Manmohan Singh, l'ex vice primer ministre Shri L.K. Advani, els exministres Dr.Karan Singh, Dr.P.Chidambaram i altres celebritats representant al poble de l'Índia. En aquest moment, el Dr. Manmohan Singh es va referir amb reverència a Sa Santedat el Dalai Lama, com un regal de Déu al món.

Les diferents accions i compromisos de Sa Santedat el Gran XIV Dalai Lama no són definides aquí, ja que ells són coneguts per la gent de tot el món. No obstant això, en un temps que el budisme està passant a través d'un període difícil, els lleials seguidors i practicants budistes han de sentir agraïts per la preciosa oportunitat de rebre els ensenyaments de les 18 Grans Etapes del Camí (Lamrim) impartides reeixidament per Sa Santedat el Dalai Lama durant els passats anys. Tal fita inaudita en la història del Tibet, ha de ser escrit en lletres d'or. Estem feliços de compartir les bones notícies que Sa Santedat retornarà a Dharamsala en els pròxims dies després d'haver completat amb èxit el tractament mèdic als Estats Units.

Després de la devolució de l'autoritat política i administrativa al lideratge electe pel poble, el 14è Kashag dirigit per mi és a prop de completar el nostre exercici. Un sincer esforç ha estat fet per crear consciència i suport internacional pel Tibet, portar una millora en l'educació dels nens tibetans i sostenibilitat en els assentaments tibetans, entre d'altres. Concedir a les monges tibetanes el títol de Geshema és una decisió històrica. Una aclaparadora resposta es va presenciar al nostre anomenat d'ajuda als afectats del terratrèmol del Nepal, el que mereix estima i reconeixement. El Kashag vol expressar un profund agraïment a Sa Santitat el Dalai Lama per satisfer contínuament amb les seves paraules de saviesa i els seus amables consells. Hem d'agrair amb tot el nostre cor al poble tibetà dins i fora del Tibet per donar-nos suport de moltes maneres.

El poble tibetà a l'exili està seguint el gran sender de la democràcia i així ha pres gran interès i participació activa en els processos d'eleccions. Molt aviat tindrà lloc la ronda final per a l'elecció del Sikyong i els membres del Parlament Tibetà a l'Exili. Per això, s'anima a l'electorat tibetà a participar el dia de l'elecció per exercir els seus drets democràtics com està especificat en la Carta per als Tibetans en l'Exili.

Al Kashag li agradaria prendre aquesta oportunitat per recordar l'amabilitat dels líders de diverses nacions que estimen la justícia, als parlamentaris, intel·lectuals, acadèmics, organitzacions de drets humans i als Grups de Suport al Tibet, que han estat ferms en el seu suport al poble tibetà. En particular, sempre recordarem l'amabilitat i el constant suport del poble i el govern de l'Índia i als governs estadals per ajudar-nos generosament a preservar i promoure la nostra religió i cultura i assegurar el benestar del poble tibetà a l'exili. Oferim la nostra sincera gratitud a tots ells.

Finalment, preguem sincerament per una saludable i llarga vida per al nostre més estimat líder, Sa Santedat el Gran XIV Dalai Lama. Puguin tots els seus desitjos de ser complerts. Pugui haver una resolució immediata per a la qüestió del Tibet. Per sobre de tot, pugui el dia de la unió dels tibetans dins i fora del Tibet sorgir promptament.-

SIKYONG
Administració Central Tibetana
10 març 2016