les Diputacions de Girona i Barcelona pagaran via Agència Tributària Catalana

Els plens ordinaris del novembre de les diputacions de Barcelona i de Girona van aprovar que els pagaments a l'Agència Estatal d'Administració Tributària d'IVA i d'IRPF es facin a través de l'Agència Tributària Catalana. Les diputacions són una peça clau del disseny de la Hisenda pròpia catalana, ja que disposen de mecanismes de recaptació d'impostos que serien la base de la nova estructura. Amb les decisions dels plens, fan un gest polític inèdit fins ara.

Les quatre diputacions reconeixen en la Mancomunitat la recuperació de l’autogovern de Catalunya.En el cas de Barcelona, la moció va ser presentada ahir per la CUP i va obtenir el vot favorable de CiU, ERC i Entesa. A Girona la moció també va ser promoguda per l'esquerra alternativa independentista i va ser aprovada abans-d'ahir per CiU, ERC i Inde-pendents de la Selva. Al ple gironí planejava el dubte de si l'únic representant d'Unió que queda finalment donaria suport a la iniciativa o si hi voltaria en contra, posant en evidència la ruptura entre Convergència i Unió, malgrat estar governant plegats. No obstant això, no s'ha pogut dirimir aquest extrem, ja que per causes mèdiques no ha pogut assistir al ple.

Pel que fa a la Diputació de Tarragona, la moció presentada per-què l'Agència Tributària catalana recaptés els impostos i que havia de ser discutida avui ha estat vetada pel president de la institució, Josep Poblet.

La proposta, novament registrada per la CUP, ha estat rebutjada per Poblet argumentant que "hi hauria d'haver un informe jurídic, del tresorer i de l'interventor de la institució, que no hi és. Quan hi sigui es podrà debatre". Es dóna la circumstància que per al mateix ple el president de la corporació ha negat també debatre dues mocions més: una en quèesdónasuportalaresolució1/XI del Parlament de Catalunya del 9 de novembre ­la declaració d'inici del procés d'independència­, i un pla contra la pobresa energètica "que els serveis jurídics han estudiat i que ens han manifestat que no es pot debatre", va insistir Poblet. El diputat de la CUP a la Diputació tarragonina, David Vidal, es va mostrar contrariat per la decisió de Poblet, que va qualificar de "decretazo" i va acusar-lo de "confondre autoritat amb autoritarisme". De la mateixa manera, Vidal va ironitzar amb el veto i va subratllar que "casualment les tres mocions descartades guarden relació amb el procés de desconnexió de l'Estat espanyol".

A la Diputació de Lleida, la moció sobre el pagament d'impostos a l'Agència Tributària Catalana encara no s'ha portat al ple.

27-XI-15, À. Tort, lavanguardia