perquè el Govern ha donat 1.350 milions dels Nostres Diners a ACS/Florentino Pérez?

La injecció en el dipòsit de gas Castor es va paralitzar per ordre del Ministeri d'Indústria l'octubre del 2013 després de produir-se l'allau de sismes davant el litoral ebrenc. Un any després, el Consell de Ministres va acceptar la renúncia de l'empresa a explotar el reservori, va posar en hibernació el magatzem i va acordar indemnitzar Escal UGS amb 1.350 milions. El Castor continua hibernant en espera que el Govern central decideixi si es desmantella o es reobre algun dia.

El primer imputaten el cas, de l'Institut Geològic i Miner, diu davant el jutge que van desatendre el perill de terratrèmols a la zona

L'informe de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME) no va estudiar el 2007 el risc potencial del Castor d'induir terratrèmols amb la injecció de gas al subsòl marí abans d'informar a favor del dipòsit de gas. Només dos anys abans l'Observatori de l'Ebre sí que havia alertat d'aquest perill per les característiques de l'activitat plantejada. Jesús Gómez de las Heras, aleshores coordinador d'aquest organisme públic estatal, va declarar ahir al jutjat de Vinaròs (Castelló) que desconeixia el perill d'induir terratrèmols pel reservori situat davant la costa del delta de l'Ebre.

El màxim responsable delcontrovertit informe, clau en la tramitació administrativa del magatzem submarí, va assegurar que ningú no els va requerir una valoració de la sismicitat induïda. Ho va revelar l'advocat de l'acusació popular, Jorge Casal, present en l'interrogatori de més de tres hores del primer dels divuit imputats citats a declarar en la instrucció del cas Castor. "Va emetre un informe sobre la idoneïtat de l'estructura subterrània per allotjar un magatzem de gas; ha posat de manifest que va informar sobre els extrems que li havien estat requerits i que desconeixia completament l'existència de riscos de sismicitat ala zona", va dir Casal, lletratde l'acusació en representació de l'entitat ambientalista Arca.

L'excoordinador de l'Institut Geològic va raonar davant el jutge que es va seguir el mateix procediment que en altres magatzems subterranis també validats. L'IGME va elaborar el document a partir dels estudis tècnics facilitats per la mateixa empresa promotora (Escal UGS), filial de l'ACS de Florentino Pérez, al Ministeri d'Indústria en època del govern de Rodríguez Zapatero.

El fiscal de Castelló, José Luis Cuesta, que va denunciar el cas, va explicar que vol "reconstruir tota la història de la tramitació del projecte que ha desembocat en una cosa que no s'hauria d'haver produït". El mateix fiscal va argumentar que el Castor "noes va tramitar de manera ade­quada", de manera que amb la instrucció confia que es pugui "veure la responsabilitat en què poden haver incorregut tant l'administració com l'empresa".

La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, el moviment veïnal que va denunciar el Castor fins i tot abans de desencadenar l'allau de 600 sismes a la tardor del 2013, confia que tant els responsables de l'administració central que van validar el projecte com els directius d'Escal UGS vagin a judici i siguin condemnats. "No se'n poden sortir de franc, dient que es van equivocar. No fa falta que se'n vagin a lapresó, però que se sàpiga que qui la fa, la paga", va dir EvelioMonfort, portaveu de la plataforma. La instrucció del cas va pera llarg.

20-X-15, E. Giralt, lavanguardia