ocultació, i impunitat, del massiu maltractament als ancians

Resultat d'imatges de maltrato ancianosEl 26% de la població coneix algun cas de maltractament a persones grans, segons ha revelat el primer estudi sobre la Percepció que la població té dels maltractaments a avis, presentat en el marc del saló per a la tercera edat FiraGran, que va començar ahir a Barcelona. Aquest treball ha estat elaborat per l'Associació per a la Investigació del Maltractament a Avis (AIMA) i el Departament de Treball Social i Serveis Socials de la Universitat de Barcelona (UB) i promoguda pel grup funerari Mémora, amb entrevistes a 423 persones de més de 18 anys a la ciutat de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat.

Preguntats pel tipus de maltractament del qual tenen constància, els enquestats assenyalen en primer lloc l'abús psicològic, seguit de l'econòmic i l'abandonament, en aquest ordre. Els familiars no cuidadors figuren com el principal possible maltractador en els casos coneguts; els seguirien el personal de centres residencials i els cuidadors no formals. Sobre el 26% que té identificada una situació d'abús, un 72% declara que coneix un cas; un 20%, dos, i un Resultat d'imatges de maltrato ancianos7,5%, fins a tres.

Es tracta del primer estudi que aborda aquesta problemàtica des del punt de vista d'una població heterogènia i no només d'especialistes.

5-VI-15, lavanguardia

Unes 10.500 persones més grans de 65 anys pateixen maltractaments a Catalunya. Els últims dotze mesos hi va haver una dotzena d'actes violents, vexatoris, negligents... La majoria no ho denuncien, encara que els prenguin la pensió. Els abusos els cometen sobretot els fills i altres familiars. Un crit, una bufetada, un plat de menjar fred... No tots són penalment punibles, però l'enquistament en el temps sí que ho és. A més, es calcula que 27.500, el 2,1% de les persones grans, estan en una situació de risc, pateixen experiències més difícils d'atacar d'una manera penal. Almenys quatre en un any. Els fan callar, els recorden que són una càrrega, no els deixen veure els néts...

Resultat d'imatges de maltrato ancianosSón les dades més destacades de l'edició especial sobre la gent gran de l'enquesta de seguretat pública de Catalunya que el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va presentar ahir al Parlament. "Parlem de seguretat i de dignitat", va dir. En un temps no tan llunyà la violència masclista es considerava un afer privat, i l'assetjament escolar, coses de criatures. "Posem un nou repte a l'agenda política -va afegir Espadaler-. Les xifres no són alarmants, però sí preocupants". Aquesta enquesta, sense precedents per aquestes latituds, i amb molt pocs fins i tot als països de referència en la investigació social, com els Estats Units i el Regne Unit, marca un punt d'inflexió en el tractament d'aquest problema ocult. "Hem de trobar els mecanismes que permetin fer-ho aflorar".

Més del 20% de les persones més grans de 65anys diuen que els maltractaments al seu col·lectiu són bastant freqüents o molt freqüents, un 4,3% que coneixen una altra persona que està sent maltractada, un 4,6% que els membres dels seus cercles més propers els tracten regular, malament o molt malament. Pateixen abusos psicològics i negligències, i de vegades abusos patrimonials, físics i amenaces. Però només ho denuncia una de cada deu víctimes. En canvi, molts més ho expliquen a l'ambulatori, el centre cívic, el casal...

Interior ja va firmar convenis de col·laboració amb les diputacions de Barcelona i Girona per ensenyar els treballadors de la teleassistència a detectar situacions de maltractament. Més de 300 mossos i 135 policies locals van rebre l'any passat formació especial. També s'incrementen les xerrades sobre seguretat dirigides a aquest col·lectiu vulnerable. Aviat entrarà en servei una aplicació especialment dissenyada perquè la Generalitat atengui les emergències dels grans. Tot això no és més que el principi. I aquí hi juguen també altres administracions. Espadaler vol plantejar la possibilitat d'obrir una fiscalia específica dedicada a aquests maltractaments.

13-II-15, L. Benvenuty, lavanguardia