el 90% de les dones egípcies han estat genitalment mutilades

Un tribunal egipci va condemnar ahir un metge per la mort el 2013 de Soheir al-Bata, una nena de 13 anys a qui va practicar l'ablació, prohibida al país des del 2008. El doctor Raslan Fadl, que ha estat el primer facultatiu portat a judici per haver practicat la mutilació genital femenina, va ser condemnat a dos anys de presó per homicidi involuntari. A més, el metge haurà de pagar una multa de 500 lliures egípcies (62 euros) i tenir tancada la seva clínica durant un any.

La nena va morir mentre li practicava l'ablació com a conseqüència d'una reacció al·lèrgica a l'anestèsia, per a la qual no se li va fer cap prova prèvia, segons l'acusació. El pare de la víctima, Bati Ibrahim, també va ser condemnat per haver sotmès la seva filla a l'ablació i va rebre una pena de presó de tres mesos que serà suspesa si no comet cap delicte en tres anys. Malgrat això, els dos acusats ja havien estat absolts en un primer judici, celebrat el novembre passat, i que es va repetir ahir. El doctor, que va ser absolt inicialment el 2013 de la mort de la nena, no va comparèixer al judici i es troba en parador desconegut. Tot i això, el veredicte és "un triomf per a les dones", va dir Reda al-Danbuki, advocat representant de la víctima.

FGM Victim Held Down By Her MotherL'ablació es practica en un total de 29 països. Malgrat que aquesta pràctica està prohibida des de l'any 2008, les últimes dades oficials mostren que més del 90% de les dones egípcies d'entre 15 i 49 anys ha patit la mutilació genital. Aquestes dades col·loquen Egipte en el quart lloc dels països on aquesta pràctica, considerada una manera de controlar la sexualitat femenina, s'amaga sota l'aparença de tradició religiosa, tant cristiana com musulmana.

27-I-15, agcs, lavanguardia