qui ha de ser el legítim gestor de la marca Barcelona?

La decisió adoptada el 5 de març per l’Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM) d’anul·lar la seva pròpia resolució de l’11 de juliol de l’any passat, que concedia a l’Ajuntament la titularitat i la gestió de la marca col·lectiva Barcelona, ja té els primers damnificats. La comissió de govern del Consistori, en una reunió del passat dia 3, va confirmar el propòsit de l’alcalde Xavier Trias de presentar un recurs contenciós administratiu contra l’última actuació de l’oficina dependent del Ministeri d’Indústria. Però, alhora, i mentre no es resol aquest embolic, l’Ajuntament s’ha vist obligat a suspendre la tramitació de 17 expedients d’empreses que havien sol·licitat poder fer servir la marca Barcelona per comercialitzar els seus productes.

El gener passat l’Ajuntament ja havia concedit les dues primeres autoritzacions de la marca Barcelona a una empresa d’olis amb parada al mercat de la Boqueria i a la firma de confecció Cóndor.

Entre els 17 nous sol·licitants per beneficiar-se d’aquesta plataforma d’internacionalització dels productes –una quantitat que demostra el gran interès que ha despertat aquesta iniciativa de l’Ajuntament, fins ara poc publicitada (hi figuraven empreses molt diverses). N’hi havia, com Punto Blanco o Torras, que s’havien decidit a seguir el mateix camí que Cóndor.

Abunden, d’altra banda, les firmes vinculades al món de la informàtica o l’organització de rutes i altres activitats relacionades amb el turisme, ja sigui amb bicicleta (Pedals de Barcelona), a peu i corrent (Footing Barcelona), relacionades amb el patrimoni artístic i cultural de la ciutat (Barcelona Ruta del Modernisme) o amb el món del vi (Barcelona Between Cellars). També hi ha productes enològics (Cava Pere Mata Cuvée Barcelona), de fabricació de marbres (Marbres Barcelona), de formació universitària en l’àmbit del turisme, la comunicació i l’empresa (Formatic Barcelona 1974), d’experiències gastroculturals (Barcelona Exciting) o d’arquitectura (UUBarcelona), per esmentar algunes de les empreses que havien sol·licitat l’ús de la marca de la ciutat.

Tot i que formalment presentarà recurs per recuperar el domini de la marca, l’Ajuntament de Barcelona ha obert vies de negociació política amb el Ministeri per poder resoldre com més aviat millor aquest conflicte de manera que tot quedi en una demora, segons va confirmar a La Vanguardia la segona tinenta d’alcalde i responsable d’Economia del Consistori, Sònia Recasens.

12-IV-13, R. Suñé, lavanguardia