el mapa del temps de la tele (o la palla en aliè i la viga en propi)

El mapa del temps serveix al País Basc per a més coses que per conèixer la previsió meteorològica. Des de fa molt de temps és un seriós element de discussió política. La representació dels territoris que cobreix la televisió pública basca Euskal Telebista (ETB) als seus mapes acaba de recuperar la imatge d’Euskal Herria, territori reivindicat com a unitat política pels nacionalistes i que, a més de les fronteres del País Basc, inclou les de Navarra i el País Basc francès.

La representació d’Euskal Herria va desaparèixer dels mapes del temps d’ETB durant l’anterior legislatura com una de les primeres mesures del govern presidit pel socialista Patxi López. La tornada del PNB al poder, amb el lehendakari Iñigo Urkullu al capdavant, ha servit per recuperar els de l’època de Juan José Ibarretxe.

Durant la legislatura anterior, el mapa que es feia servir en la informació del temps era el de les fronteres legals del País Basc, però també s’oferia informació sobre els territoris limítrofs. No només sobre el País Basc francès i Navarra, sinó també Cantàbria, Castella i Lleó i La Rioja.

El nomenament de Maite Iturbe com a directora general d’EiTB ha servit per recuperar els mapes anteriors. El canvi s’avança a una nova discussió al Parlament de Vitòria, on EH Bildu va presentar al gener una proposició sobre això. Malgrat que els mapes han tornat, EH Bildu mantindrà la seva proposició perquè sigui discutida a la Cambra. El PNB ha presentat una esmena i considera que la informació meteorològica ha de contribuir a “formar una opinió pública autoreferencial i de vertebració dels trets de la identitat col·lectiva d’Euskal Herria”.

A l’oposició, PSE-EE, PP i UPyD, critiquen el canvi dels mapes. Un dirigent d’aquest últim partit, Gorka Maneiro, va criticar ahir el canvi. “Modificant les fronteres institucionals per dibuixar el somiat mapa d’Euskal Herria –va apuntar–, els nacionalistes bascos pretenen vendre’ns la mentida que bascos, navarresos i francesos del sud formem part d’una mateixa comunitat política”.

A Catalunya, hi va haver cert debat l’any passat, quan el conseller de la CCMA Armand Querol (PP) va advocar perquè el mapa de TV3 mostrés tot Espanya. CiU s’hi va oposar. El mapa a la cadena catalana és el sempre: els territoris on es parla català.

26-III-13, agcs, lavanguardia