la justícia no fa justícia en l’assassinat d’Anna Politkòvskaya

Reporters Sense Fronteres considera decebedora la condemna d'un tribunal de Moscou al tinent coronel de la policia, Dmitry Pavlyuchenkov, per l'assassinat, en 2006, de la periodista de Novaya Gazeta, Anna Politkovskaya. "O Pavlyuchenkov -condemnat a onze anys de presó i una indemnització de 74.500 euros- ha manipulat a la justícia, o el sistema judicial rus es deixa manipular deliberadament", afirma Chirstophe Deloire, secretari general de Reporters Sense Fronteres. "S'ha condemnat a una persona, però el veredicte no reflecteix el veritable paper que tenia el policia en l'assassinat", afegeix Deloire.

"Hi ha moltes preguntes que segueixen avui sense resposta, inclosa la identitat de l'autor intel·lectual, que Pavlyuchenkov havia promès revelar, així com el paper dels seus antics companys de la policia de Moscou en la planificació de l'assassinat de la periodista", recorda RSF. L'organització espera que un tribunal d'apel·lació millori la fallada emesa ahir. "En cas contrari, semblarà que el sistema judicial rus encobreix als responsables del crim", afirma RSF.

Reporters Sense Fronteres manifesta la seva indignació per la forma en què s'ha dut a terme aquest judici, que ha tingut lloc a Moscou, en dues inusuals sessions, sense testimonis, ni examen de proves, ni amb prou feines presencia de periodistes, la majoria exclosos de les audiències. "Han passat sis anys des de l'assassinat d'Anna Politkovskaya, però el seu record segueix afectant a la llibertat d'informació a Rússia. La detenció de Pavlyuchenkov semblava un gran avanç en la investigació, però les esperances inicials es van veure aviat frustrades per l'acord que va aconseguir amb la fiscalia de declarar-se culpable. Aquest sobtat judici, sense testimonis i amb la majoria de la premsa exclosa, qüestiona el veritable desig d'establir la veritat i identificar a tots els autors materials i intel·lectuals de l'assassinat", lamenta RSF.

Pavlyuchenkov, que ha estat acusat pels articles 105 (assassinat) i 222 (possessió il·legal d'armes) del codi penal, ha admès haver planificat l'assassinat de Politkovskaya, i haver proporcionat al sicari l'arma homicida. El fiscal va sol·licitar una pena de 12 anys de detenció en un camp de presoners, mentre que la defensa va demanar la suspensió de la sentència. Anna Stavitskaya, representant de la família de Politkovskaya, va anunciar que apel·laria el veredicte de Pavlyuchenkov si no rebia la pena màxima.

Pavlyuchenkov va ser detingut el 23 d'agost de 2011, i, al maig, va aconseguir un acord amb el Fiscal General Adjunt, Viktor Grin, perquè el seu cas es tractés de forma aïllada a la resta de la investigació i rebés un tracte especial, inclòs el no rebre més de dues terceres parts de la pena màxima. A canvi, accedia a declarar-se culpable, atestar contra els altres acusats i, sobretot, donar el nom de la persona que va planejar l'assassinat.

Però, com denuncien els fills de la víctima, Vera Politkovskaya i Ilya Politkovsky, "no ha complert la seva part del tracte". Segons la família -que va sol·licitar, el 8 d'octubre, al Comitè Federal d'Investigacions i a l'oficina del fiscal general que trenquessin l'acord aconseguit amb el tinent coronel-, existeixen testimoniatges que demostren el veritable paper de Pavlyuchenkov en l'assassinat.

L'acord entre Pavlyuchenkov i la fiscalia també ha estat impugnat per l'advocat que representa a un altre dels acusats, el exfuncionario del Ministeri de l'Interior, Sergey Khadzhikurbanov. La defensa de Khadzhikurbanov al·lega que l'única base de les acusacions és el testimoniatge del tinent coronel de la policia. Una queixa desestimada pel president del tribunal.

En una conferència de premsa a Moscou, en vespres del judici, l'editor de Novaya Gazeta, Dmitry Muratov, lamentava el "tabú polític" que existeix encara sobre la identitat de l'autor intel·lectual de l'assassinat de Politkovskaya. "Han passat sis anys, és el moment de fer les preguntes difícils", afirma Muratov.

14-XII-12, rsf

> Anna Politkòvskaya campanyes<
> Anna Politkovskaya bibliografia<

Un altre judici per aclarir l’assassinat de la periodista russa Anna Politkóvskaia, ocorregut el 2006, i una altre cop fa la sensació que la veritat continua massa oculta. Un tribunal de Moscou va condemnar ahir el policia retirat Dmitri Pavliutxénkov a 11 anys de presó per haver participat en el complot.

Segons la sentència, Pavliutxénkov va espiar els moviments habituals de Politkóvskaia que van servir als assassins per dur a terme els seus plans. També els va proporcionar la pistola.

Segons els fiscals russos, l’expolicia formava part d’una banda de Lom-Alí Gaitukàiev, un cap del crim organitzat txetxè a qui algú encara desconegut sembla que va encomanar que matés la informadora, que treballava per al diari opositor Nóvaia Gazeta.

Els altres implicats són tres germans txetxens: Rustam Makhmúdov està acusat d’exercir el paper de sicari; Ibraguim i Djabraïl presumptament li van fet la cobertura per escapar-se del lloc del crim. Tots tres i un altre expolicia van ser jutjats el 2009 en un procés que va acabar en escàndol després que van quedar en llibertat per falta de proves. Posteriorment, el Tribunal Suprem rus va ordenar a la Fiscalia una nova investigació i la repetició del judici.

La família de la periodista assassinada i les organitzacions de drets humans han criticat el procés contra Pavliutxénkov, ja que es tanca una altra vegada en fals. Asseguren que la celeritat del judici, que va començar dimecres i es va acabar ahir, no contribueix a aclarir els fets. L’ex-tinent coronel Dmitri Pavliutxénkov va arribar a un acord per col·laborar amb els investigadors. La seva ràpida declaració de culpabilitat evita testimonis importants, ha dit el fill de la reportera, Il·lià Politkovski.

A més, els altres acusats seran jutjats en un procés per separat. “M’hauria agradat que comparegués amb aquest grup criminal, de manera que el seu testimoni fos examinat al tribunal, i no pas en un procediment a porta tancada en què únicament confessarà la seva culpa”, va dir Politkovski abans que comencés el judici. En un comunicat, Reporters sense Fronteres també van criticar ahir el procés.

Un mes després de l’assassinat de la periodista, moria a Londres l’exespia rus Aleksandr Litvinenko, enverinat amb poloni radioactiu. Tots dos casos van provocar una allau de crítiques internacionals contra Moscou.

Ahir el Ministeri d’Exteriors va negar que el Govern rus estigués implicat en la mort de Litvinenko.

Dijous un advocat britànic va assegurar que hi havia proves d’aquesta participació.

15-XII-12, G. Aragonés, lavanguardia