llei de Consultes Populars No Referendàries (el nom ho diu tot...)

Una nova partida política està emergint discretament entre Catalunya i l´Estat. Apriori, no té el pes ni la potència d´artilleria de la contesa per l´Estatut, però sí promet desafiar tot just començar un dels preceptes que ja ha posat (o impost) sobre la taula el nou Govern de Mariano Rajoy: la tutela estreta a les comunitats autònomes..



En uns dies en els quals la Moncloa ha pregonat que mirarà amb lupa els comptes autonòmics, el Govern ha donat el primer impuls per a una nova llei de consultes ciutadanes que arriba amb blindatge especial per evitar que acabi en el Tribunal Constitucional i que tindrà com a primer objectiu una consulta per aconseguir més sobirania econòmica amb el pacte fiscal.

El Govern va aprovar abans de finalització d´any el projecte de llei de Consultes Populars no Referendarias, que, a diferència de l´actual llei -suspesa durant un temps pel TC-, no inclou la convocatòria de referèndums, la celebració dels quals depèn de la decisió última del Govern central. El nou text, que aquesta setmana ha estat admès a tràmit per la Taula del Parlament i que començarà a debatre´s al febrer, exclou qualsevol exercici referendario i modifica alguns criteris.

Per exemple, l´antiga llei usa el cens electoral per convocar als participants, mentre que el nou text es vol basar en el padró. El resultat de les consultes no serà vinculant, però podran dur-se a terme sense necessitat que ho autoritzi l´Estat i, en tot cas, tindrà pes polític i simbòlic, defensen en el Govern, conscients que tots dos textos legals no són com dues gotes d´aigua però s´assemblen.

Més enllà del plànol jurídic, la nova llei planteja un curiós laberint polític. El grup de CiU, que en els últims mesos s´ha recolzat en el PP, al que acaba de donar un vot de confiança al Congrés, té el suport explícit d´ERC i d´ICV-EUiA per treure endavant la llei. Els primers, perquè la fórmula és una bona via per exigir el pacte fiscal en la línia del concert econòmic. Els segons, perquè sempre han fet bandera de normalitzar altres processos participatius més enllà de les eleccions. El PSC haurà de definir la seva postura, i el Partit Popular, que pot tornar a ser capital per aprovar els pressupostos del 2012, està en contra de la iniciativa.



La prioritat és aprovar els comptes del 2012, però pel Govern també és transcendental accelerar la tramitació de la nova llei per tenir un instrument útil en cas que vulgui convocar una pregunta ciutadana sobre el pacte fiscal, fórmula que espera aconseguir -tancant el cercle d´aliances a múltiples bandes- del Govern central gràcies a la llavor que ha sembrat aquests dies donant recolzo en el Congrés al PP per fixar les condicions per sortir de la crisi.

16-I-12, F. Vivanco, lavanguardia