Flix: imprudència temerària en extracció d’escombraries químiques i radioactives?

En un mes començarà l'extracció dels 760.000 metres cúbics de llots altament contaminats acumulats en el fons del pantà de Flix (Ribera d’Ebre), en el riu Ebre. Així ho detalla el pla de treball dels tècnics de Acuamed, l'empresa estatal adjudicatària dels treballs de neteja, pressupostats en 165 milions d'euros. El Govern del PP no vol arriscar-se a perdre la subvenció de la Unió Europea, que pagarà el 70% de la neteja sempre que comenci aquest any.

El ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, Miguel Arias Cañete, no està disposat a cedir davant les pressions de la Generalitat i la gairebé totalitat d'alcaldes de la Ribera d’Ebre; un front comú, amb l'única veu discrepante de l'alcalde de Flix, que exigeix que abans de començar a remoure els abocaments s'hagin finalitzat totes les obres necessàries per garantir el proveïment alternatiu d'aigua de boca i reg, i poder respondre a un possible episodi de contaminació. El denominat pla de restitució, acordat en el 2009 amb inversions de 57,3 milions, s'ha anat demorant en part per la precària situació econòmica de la Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Segons fonts de Acuamed, al novembre s'iniciarà el dragatge dels primers metres cúbics de llots tòxics en fase de proves. En el cas que es verifiqui que el sistema d'extracció funciona, no hi haurà marxa enrere. Les ordres del ministeri són les de treballar amb la màxima seguretat però també amb celeritat, per minimitzar així el risc potencial.

Un sistema de dragues extraurà les escombraries químiques i radioactiva, que serà tractada al costat del riu, en una depuradora. Els residus, ja tractats, seran transportats en camions a un abocador a tres quilòmetres del pantà.

Abans de començar les tasques de neteja, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) presentarà al president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Jordi Jardí (CiU), els plans d'emergència que s'han dissenyat al costat de la Agència Catalana de l’Aigua per respondre a la hipòtesi que es dispersin partícules contaminants en l'aigua del riu. Una trobada que hauria d'acabar amb les reticències d'els qui s'oposen a l'inici de l'extracció abans de finalitzar el pla de restitució, que afecta a un total de 72 municipis.

Per als nuclis situats riu avall, al costat de Flix, com Ascó, Tivissa o Móra d'Ebre, és una temeritat iniciar l'extracció. La Generalitat recorda que a més dels 13 municipis que capten directament l'aigua de boca i reg del riu, de l'Ebre depenen més de mig milió de persones, incloses ciutats com Tarragona, Reus o tota la Costa Daurada.

La neteja de Flix, adjudicada en el 2007 a Acuamed, ha sofert moltes demores. En el 2004, un estudi del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) va posar al descobert l'abocador de l'empresa Ercros, antiga Erkimia, en el pantà, amb metalls pesats com el mercuri o l'arsènic i contaminants radioactius. Al desembre del 2010, els llavors responsables de Medi ambient preveien que, com a més tard, les labors d'extracció de llots altament contaminats s'iniciarien a principis d'aquest any.

8-X-12, I. Giralt, lavanguardia