la col.lusió Esglèsia-Govern condemna a dos anys de presó a les Pussy Riot

- dossier cas Pussy Riot

Dos anys de presó. Nadezhda Tolokónnikova (22 anys), Maria Aliójina (24) i Yekaterina Samutsévich (29), tres integrants del grup punk feminista rus Pussy Riot, van ser condemnades ahir a dos anys de presó per un tribunal moscovita. El seu crim: haver irromput el 21 de febrer a la catedral ortodoxa del Crist Salvador, a la capital russa, per cantar Mare de Déu, lliura'ns de Putin, una cançó protesta contra el tercer mandat presidencial de Vladímir Putin i contra el suport que rep de l'Església ortodoxa. Segons la jutge Marina Sirova, que va dedicar tres hores a llegir el seu veredicte, les Pussy Riot són culpables de gamberrisme impulsat per l'odi religiós, i d'haver soscavat cruament l'ordre social. Citant a testimonis de l'acusació, la jutge va afirmar també que es tractava en el tribunal no era un acte polític, sinó un cas de blasfèmia...

Des de l'òptica d'una democràcia occidental, el veredicte del cas Pussy Riot ve a suggerir que estem, en efecte, davant una condemna exemplaritzant, dictada per la judicatura sensible a l'influx de Putin per frenar la contestació social. El judici ha despertat la solidaritat dels grans de la música pop: el sempre moderat exBeatle Paul McCartney ha estat un dels últims a alçar la seva veu, en unir-la a la de Sting, Björk, Madonna et altri. I, encara que té penoses conseqüències per a les condemnades, aquesta sentència té la virtut de revelar al públic global l'autoritarisme de Putin, així com els suports institucionals que li permeten exercir-ho. Per això declaraven les Pussy Riot, el dia abans de conèixer la seva sentència, que "sigui el que sigui el veredicte, ja hem guanyat". Perquè l'objecte de la seva actuació no era un altre que denunciar que a Rússia la llibertat presenta llacunes preocupants. També que una sentència com la que han rebut no fa sinó confirmar-ho. Com va dir Tolokónnikova en una declaració difosa el dijous, "el nostre empresonament és un signe inequívoc que la llibertat està allunyant-se d'aquest país". I, per si no estigués suficientment clar, nombrosos manifestants favorables a les Pussy Riot van ser detinguts el divendres per la policia mentre es manifestaven davant del Palau de Justícia moscovita, on es va fallar el cas. Entre ells, l'excampió d'escacs Gari Kaspárov o l'opositor Serguéi Udalstov.

No és aquesta la primera ocasió en la que el règim de Putin dóna proves del seu modus operandi. Això és, del seu assetjament a les llibertats, vehiculat per un missatge implícit que ve a dir: al meu costat gaudiràs d'avantatges; contra mi, pots acabar a la presó. Abans van sofrir aquest assetjament oligarques que no es van plegar a la línia de Putin (i avui purguen la seva decisió a Sibèria), també altres artistes plàstics contestataris o simples funcionaris. Però potser sigui aquesta la vegada en la que la desproporció entre el crim i la condemna sigui major; que l'abús del sistema ha resultat més palès.

18-VIII-12, lavanguardia

El procés judicial de l'any a Rússia va acabar ahir com molts temien. Tres integrants del grup de música punk Pussy Riot van ser condemnades a dos anys de presó pel delicte de gamberrisme quan van escenificar al febrer una oració punk contra Vladímir Putin a la catedral de Crist Salvador de Moscou. Centenars de seguidors i membres de l'oposició es van concentrar al voltant del jutjat mentre es llegia la sentència, que el Defensor del Poble de Rússia, Vladímir Lukin, va qualificar d'“injusta”. La jutge, Marina Sirova, que després de declarar la culpabilitat de les joves va llegir durant gairebé tres hores les motivacions, va dir que amb la seva acció havien comès una “falta de respecte absoluta” cap als creients i que havien “soscavat greument l'ordre social”.

El tribunal creu que no haurien d'haver utilitzat un lloc sagrat.
“La violació de les regles de conducta en la catedral va ser una forma d'expressar falta de respecte i odi religiós cap a la societat, cap a un grup social per part de les acusades”
Les seves accions atiaren la flama de l'odi, diu la jutge.
“Van degradar i van insultar a gran part dels ciutadans, en aquest cas creients, i van provocar l'odi i l'hostilitat en ells, la qual cosa constitueix una violació de la Constitució russa”
També van violar les normes socials, segons el tribunal.
“Per decidir si es va violar l'ordre públic, el tribunal considera que les activistes de Pussy Riot no van reaccionar davant els advertiments dels guàrdies de seguretat de la catedral”


El judici també ha aixecat una ona de protestes a tot el món, i Amnistia Internacional les va declarar “preses de consciència”. Han rebut suport de grans figures de la música, com Sting i Paul McCartney, Madonna o Björk. Ahir es van celebrar manifestacions de recolzo en més de 40 ciutats, incloses Kíev, París, Dublín, Londres, Berlín o Barcelona, on mig centenar de persones es van manifestar davant la Sagrada Família. Els seus partidaris, l'oposició, juristes i els més liberals de l'església ortodoxa consideren desproporcionada la pena de presó que finalment se les ha imposat.

El Defensor del Poble de Rússia, Vladímir Lukin, va qualificar la sentència de “injusta” i va assenyalar que la seva acció podria haver estat castigada com una falta administrativa. Mijaíl Fedótov, al capdavant del Consell presidencial de Drets Humans, es va mostrar disposat a recolzar una petició d'indult, si s'escau. Des de sectors religiosos es va proposar serveis a la comunitat com una alternativa al càstig de presó.

18-VIII-12, lavanguardia

Una quincena de activistas convocados por la plataforma internacional Speak Up han pedido "justicia" este viernes ante la Sagrada Familia de Barcelona por las tres rusas componentes del grupo de rock Pussy Riot, declaradas culpables de actuar con "vandalismo motivado por odio religioso" en un concierto espontáneo contra el líder ruso, Vladimir Putin, en la catedral ortodoxa de Cristo el Salvador en Moscú.

Ante centenares de turistas animados y sorprendidos por la protesta, una quincena de personas ataviadas con medias en el rostro y disfrazadas con minifaldas, al estilo Pussy Riot, se han citado ante la basílica barcelonesa, en un acto celebrado en una cincuentena de ciudades de todo el mundo.

Además de bailar y cantar temas de la formación rusa, los convocantes han emulado gestos religiosos, siendo fotografiados por numerosos turistas curiosos y con adhesiones de algunos compatriotas que visitaban en aquel momento la Sagrada Familia. La protesta ha consistido en dar una vuelta alrededor de la Sagrada Familia, con pancartas como 'Libertad de expresión' y 'No pasarán', y con abucheos y gritos como 'Sin justicia no hay paz'.

Una de las participantes en la convocatoria, Ana Ruiz, ha criticado en declaraciones a Europa Press que Rusia está impregnada por el neoliberalismo de Putin, gracias a quien un 70% del poder político "es de la KGB". 

De hecho, uno de los convocantes, habitualmente residente en Londres, Andrey Sidelnikov, ha explicado a Europa Press que no le estaba permitido salir y entrar de su país [Rusia] al pertenecer al Partido Liberal, una formación "demócrata y minoritaria". "No tenemos democracia", ha dicho Sidelnikov con un ramo de claveles en la mano, y ha pedido ayuda a todos los países para generar una corriente internacional contra el dirigente.

Serguei Yenia ha explicado que su amigo, homosexual, no puede vivir en Rusia, y ha calificado de "estúpido" al dirigente ruso, por no entender la protesta de las Pussy Riot y acusarlas de satánicas, cuando sólo son feministas, ha dicho. Precisamente, la plataforma ha querido matizar que su concentración es contra los poderes económicos y políticos rusos, que les privan de una vida digna, y no contra las creencias de cada persona.

17-VVIII-12, ep, lavanguardia