Bankia al banquillo: en joc, la credibilitat del sistema (bancari... i judicial)

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu va dictar ahir un acte que imputa a l'exvicepresident del Govern i expresident de Bankia, Rodrigo Rato, i a altres 32 exconsellers com a presumptes responsables de quatre delictes en relació amb el naufragi financer de l'entitat. A més de Rato, entre els imputats es troben l'exvicepresident de Bankia, José Luis Olives –que també va presidir Bancaixa, el Banc de València i, efímerament, la Generalitat valenciana–, i l'exministre i exconseller Ángel Acebes, tots ells del PP, així com els representants de PSOE, IU i CC.OO, en l'antic consell d'administració. El jutge veu indicis de quatre presumptes delictes: apropiació indeguda, maquinació per alterar el preu de les coses, falsificació de balanços i administració deslleial. La decisió suposa l'inici del procés judicial contra l'antiga cúpula de l'entitat més afectada per la burxada de la bombolla immobiliària, que ha causat greus perjudicis a l'economia espanyola i és del tot proporcional a l'alarma i indignació social que ha provocat.

El desastre de Bankia i la seva matriu BFA, que ha portat a la nacionalització parcial per part del Govern, podria haver desestabilitzat el conjunt del sistema financer espanyol –com constata el mateix jutge en l'acte d'ahir– i, de fet, ha influït de forma decisiva en la petició a la UE del rescat dels bancs espanyols amb problemes, formulada pel Govern per frenar aquest risc. Cal recordar que l'Estat ja va injectar 4.465 milions d'euros de les arques públiques per sanejar l'entitat i els nous gestors han demanat 19.000 milions més. Per tot això, l'obertura de la investigació judicial està més que justificada, encara que, com correspon en qualsevol Estat de Dret, el principi de la presumpció d'innocència no ha de portar a conclusions precipitades. En l'assumpte de Bankia cal esperar que la justícia arribi fins al fons. Està en joc la credibilitat de tot el sistema.

5-VII-12, lavanguardia

> dossier Bankia <

Ahir el jutge Fernando Andreu va deixar anar una interlocutòria de 49 folis que va fer un gran terrabastall, perquè imputa l'ex-vicepresident del Govern espanyol Rodrigo Rato i 32 exconsellers de Bankia més pel naufragi d'aquesta entitat. El magistrat parla de quatre possibles delictes, i ara per ara no posa dates per als interrogatoris. Però n'hi haurà.

Abans del dia 23 haurà de prendre una decisió sobre la possibilitat que Bankia quedi sota administració judicial. La Fiscalia no hi dóna suport. Creu que aquesta mesura seria desproporcionada, perquè els querellats ja no dirigeixen l'entitat. I creu que és aviat per establir responsabilitats sobre els quatre presumptes delictes que -diu el jutge- serien a la base del naufragi de Bankia i de la seva matriu, BFA: apropiació indeguda, maquinació per alterar el preu de les coses, falsificació de balanços i administració deslleial.

És el primer acte. Fins ara, les crisis de caixes i bancs havien generat escaramusses judicials. Però aquesta és la primera gran batalla legal. El jutge Andreu n'és conscient. El llenguatge que fa servir a la interlocutòria és el de les grans ocasions judicials. La guerra del Pacífic també va començar amb un atac inopinat. Aquesta vegada han estat els caces zero d'Unió, Progrés i Democràcia (UPyD) els que, en forma de querella, s'han llançat contra el que va ser una de les principals bases operatives del sistema financer espanyol. Però no ha estat Rosa Díez qui ha incendiat Pearl Harbor -és a dir, Bankia- perquè l'entitat ja fa temps que crema.

La querella d'UPyD, en tot cas, no la va redactar un kamikaze del dret. Ho diu la Fiscalia mateix, alhora que intenta mitigar els efectes del primer bombardeig. Al cap i a la fi hi ha en joc l'estabilitat del sistema financer. Però qui va armar els torpedes de la querella sabia el que feia. I el jutge Andreu l'hi ha comprat gairebé tot. O, si més no, pensa que ho ha d'investigar. Per això imputa 33 persones, podríem dir que tota la galeria de retrats de Bankia.

A més de Rato, el jutge imputa Bankia i el Banco Financiero de Ahorros (BFA) com a persones jurídiques i 32 exconsellers més de l'entitat, entre els quals hi ha José Luis Olivas, expresident de Bancaja i el Banc de València; Ángel Acebes, exministre de l'Interior, o Arturo Fernández, president de la Confederació Empresarial de Madrid (CEIM). La querella també s'adreçava contra l'expresident del Consell Superior de les Cambres de Comerç José Manuel Fernández Norniella, l'expresident de l'Assemblea de Madrid Jesús Pedroche, l'ex-secretari general del PP de Madrid Ricardo Romero de Tejada, l'exregidora Mercedes de la Merced o Carmen Cavero, cunyada del vicepresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio González.

També estan imputats representants del PSOE, com l'exdiputat madrileny Jorge Gómez o l'exalcalde de Castelló Antonio Tirado, i d'IU, com José Antonio Moral Santín. La resta d'imputats per la causa són Francisco Verdú (fins ahir, que va dimitir, conseller delegat de Bankia) i altres exconsellers, els noms dels quals apareixen a la llista adjunta. El jutge també admet altres proves proposades en la querella, quan anuncia, encara sense data, la citació en condició de testimonis de l'exgovernador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez; del president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors, Julio Segura, i de l'auditor soci de Deloitte, Francisco Celma, que va fer un informe sobre l'entitat.

A UPyD ahir es fregaven les mans. Ja s'imaginen l'estrada del dia 23, amb el seu lletrat contra els dels 33 imputats, i la Fiscalia pel mig. "David contra Goliat", deia Rosa Díez. Els fiscals, en canvi, voldrien anar amb peus de plom. Les imputacions els semblaven precipitades, i la possibilitat de deixar Bankia sota administració judicial, potencialment contraproduent. La Fiscalia va informar a favor d'admetre la querella, però no volia passar de primera a quarta sense embragatge.

La interlocutòria del jutge Andreu, però, no s'aturarà pas. Es nota que al jutge li ha arribat el clam difús del carrer. La interlocutòria comença dient que el naufragi de Bankia "podria desestabilitzar tot el sistema financer del país". Això ja descriu l'envergadura del cas i la competència de l'Audiència. "La magnitud del perjudici generat -afegeix- es plasma en el fet que Bankia ha sol·licitat la suma de 19.000 milions d'euros per poder emprendre un pla de sanejament". El jutge recorda els 4.465 milions que hi va injectar el FROB, i rebla l'argument afirmant que "el cost inicial per a l'erari públic pel sanejament i capitalització del grup ascendiria, per tant, a la suma de 23.465 milions d'euros, la qual cosa suposa, sens dubte, un greu perjudici per a l'economia nacional".

Els fiscals no s'hi haurien posat tan de pressa. Diuen que "la mera pertinença al consell d'administració de BFA o Bankia és un criteri d'imputació genèric, vàlid com a punt de partida a una investigació que sembla necessària, però insuficient per si sol de cara a atribuir conductes delictives concretes". És a dir, que li recorden al jutge allò de "a poc a poc i bona lletra". A UPyD, al seu torn, Andreu li ha imposat una fiança de 20.000 euros per continuar amb la querella. "Els pagarem -diu Rosa Díez- amb les subvencions que rebem. Aquests sí que seran uns diners públics ben gastats".

5-VII-12, J.M. Brunet, lavanguardia