Chen Guangcheng, et al.

Chen Guangcheng, de 40 anys, és un advocat autodidacta que es va fer popular a Shangdong per denunciar les pràctiques abusives de les autoritats de la seva província en l'aplicació de la política de planificació familiar. Va revelar les esterilitzacions forçoses de milers de dones i al voltant de set mil avortaments obligatoris, moltes vegades tardans, per la qual cosa va ser empresonat el 2006. Cec a la primerenca edat d'un any a causa d'una malaltia, és conegut com l'advocat descalç, per la seva condició humil i falta de títol oficial. Les seves campanyes en favor dels discapacitats li han valgut nombrosos premis internacionals, entre ells el Ramón Magsaysay en el 2007, un guardó que a Àsia equival al premi Nobel.

L'advocat cec Chen Guangcheng, un dels dissidents més famosos de Xina, es troba en parador ignorat dins del país després d'escapar de l'arrest domiciliari al que estava sotmès des de setembre de 2010, van indicar a EFE diverses organitzacions de drets humans.

"Es va escapar de casa la nit del passat diumenge, ajudat per diversos amics que el van portar a un lloc segur fora de la província de Shandong (centre)", va dir a Efe per telèfon Bob Fu, president i fundador de l'associació Xinesa Aid, amb seu a Estats Units.

Fu va aclarir que Chen, candidat en diverses ocasions al premi Nobel de la Pau, es troba dins de Xina, ja que el seu desig és "lluitar fins al final per tenir una vida normal com qualsevol altre ciutadà del país".

Si bé no va poder confirmar si el dissident havia demanat asil en l'Ambaixada dels EUA a Pequín, com apunten algunes informacions, sí va assegurar que els diplomàtics nord-americans de la capital xinesa estan al corrent del cas i "disposats a ajudar", segons van dir al propi activista.

Contactada per Efe, l'Ambaixada nord-americana a Pequín va declinar de moment fer declaracions sobre aquest tema.

D'altra banda, Chen Kegui, nebot de l'advocat i que viu prop de la casa de l'activista, va confirmar també la desaparició del seu oncle en declaracions a l'organització Xina Human Rights, amb seu a Hong Kong, contactada avui per Efe.

Chen Kegui explica entre sanglots, en un enregistrament difós en internet, que després de ser alertat per la seva mare, va sortir al carrer, on hi havia nombrosos agents de policia assetjant la casa del seu oncle.

Afegeix que els agents el van agredir a ell i a la seva família i es van endur el seu pare, el germà major del desaparegut advocat, que és al costat de l'artista Ai Weiwei un dels dissidents xinesos més coneguts fora del país.

L'enfrontament entre les autoritats i Chen va començar en 2005, quan l'advocat va treure a la llum els programes d'avortaments i esterilitzacions forçades duts a terme per les autoritats xineses contra camperols com a part de la política de "fill únic" vigent al país.

El seu cas va aconseguir una especial dimensió internacional el passat 15 de desembre, quan l'actor nord-americà Christian Bale va intentar visitar-lo sense èxit ajudat per un equip de la cadena de televisió CNN.

Grups de drets humans han demanat en diverses ocasions l'alliberament de Chen, de 40 anys i diverses vegades proposat al Nobel de la Pau, juntament amb altres advocats de drets humans com Gao Zhisheng.

Ell i la seva família romanien retinguts sense càrrecs a la seva casa de Dongshigu, jurisdicció de Lingyi (província oriental de Shandong), des que fos alliberat després de quatre anys de condemna per pertorbació de l'ordre públic.

28-IV-12, efa, lavanguardia

Cop d'efecte a Xina. Un dels més destacats dissidents, l'advocat cec Chen Guangcheng, s'ha escapolit de l'arrest domiciliari al que estava sotmès des de finals del 2010. Va confirmar la seva fugida a través d'internet i va enviar un missatge al primer ministre Wen Jiabao, al que sol·licita que cessi la fustigació a la seva família. La situació col·loca a les autoritats de Pequín en una tesitura molt embarassosa.

“Benvolgut primer ministre Wen, finalment m'he escapat i puc demostrar que tots els rumors que circulen per internet sobre els abusos que he sofert són reals”, afirma Chen davant d'una finestra tapada amb cortines, segons el vídeo penjat en YouTube (http://youtube.com/watch?v=ycmcdatgeu0).

La fugida suposa un dur revés per a les autoritats de Pequín. No només perquè va burlar les desenes de vigilants que el controlaven, sinó també perquè el seu cas ha estat evocat sovint per les autoritats nord-americanes i la setmana propera estarà sens dubte damunt de la taula en la reunió que mantindrà el primer ministre xinès, Wen Jiabao, amb la secretària d'Estat d'EUA, Hillary Clinton.

Chen, que es va fer famós per denunciar un pla d'avortaments forçosos com a part de la política de fill únic, va fugir del seu domicili a Donggushi, a la província de Shangdong, el diumenge a la nit ajudat per diversos amics, que li van traslladar a un lloc segur. “Ara es troba en un lloc fora de perill, cent per cent segur, a Pequín”, ha assenyalat a afp Bob Fu, president de l'associació de drets humans Xina Aid, amb seu a EUA.

Anit, tots els rumors suggerien que el dissident cec es trobava en la legació nord-americana. Un fet que no va poder ser confirmat, en declinar l'ambaixada nord-americana fer cap comentari. Fu, per la seva banda, va dir estar en contacte amb el departament d'Estat, el Congrés i l'ambaixada d'EUA a Pequín i va assenyalar que espera saber avui fins a on estan disposades a col·laborar les autoritats nord-americanes.

Bob Fu, un activista prodemocràtic que va fugir de Xina el 1996 després de ser perseguit per les seves creences religioses, va explicar que Chen Guangcheng no ha sortit del país, perquè no vol exiliar-se. “És molt poc inclinat a anar-se'n i diu que vol seguir lluitant pels drets dels ciutadans i dur una vida normal com qualsevol ciutadà xinès”.

Però si la fugida en si mateixa ja va suposar un dur cop per a les autoritats xineses, el missatge, d'uns quinze minuts de durada, al primer ministre, Wen Jiabao, va suposar la guinda.

En aquest enregistrament, l'activista cec demana al primer ministre en to respectuós, que la seva família sigui perdonada i facilita els noms dels responsables locals que han maltractat a la seva dona, al seu fill, a la seva mare i a ell mateix, des de finals del 2010, quan va sortir de la presó i el van posar sota arrest domiliciari.

I tot seguit li fa tres peticions: “Que els criminals siguin severament castigats, segons la llei. I a continuació evoca la violència al fet que va ser sotmesa en diverses ocasions la seva dona, “colpejada durant més de deu hores per una dotzena d'homes, dels quals cap portava uniforme”.

Chen demana, així mateix, que “es garanteixi la seguretat als membres de la meva família”, ja que tem que hi hagi represàlies per haver-se escapat. I assenyala que “si algun dany li arriba a la meva família, no pararé de reclamar fins que els responsables rendeixin comptes”. Finalment, demana que “es castigui la corrupció com mana la llei”.

La fugida, efectivament, va enfuriar als responsables locals de la seva custòdia, que el dijous van engegar una operació de cerca. El seu germà major, Chen Guangfu i el seu nebot Chen Kegui han estat detinguts. I He Peirong, una altra de les persones que li van ajudar, també hauria estat detingut a la seva casa de Nankin, segons indica Xina Aid.

28-IV-12, I. Ambrós, lavanguardia

L'advocat cec Chen Guangcheng, un dels més famosos dissidents de Xina i que ha aconseguit burlar l'arrest domiciliari al que havia estat sotmès i escapar a Pequín, es troba "sota protecció nord-americana", van confirmar a Efe fonts de drets humans que segueixen el cas.

Les fonts, lligades a l'associació de drets humans Xina Aid, amb seu a Estats Units, van evitar especificar si això significa que es troba en l'ambaixada nord-americana a Pequín, com va aventurar el diari "The Washington Post".

L'organització Human Rights in Xina assegura avui des d'Hong Kong que Chen "està fora de perill però no vol abandonar Xina". En les últimes hores es va confirmar una nova detenció d'un familiar del dissident en relació amb el cas, el seu nebot Chen Kegui, un dia després que s'arrestés al seu pare Chen Guangfu, germà major de l'advocat, i el propi Kegui aparegués en un vídeo per internet explicant la situació.

Una de les persones que va conduir a Chen fins a la capital xinesa, He Peirong, també va ser detinguda el divendres per la policia a la seva casa a la ciutat de Nanquín, segons va informar ahir HRIC. Per la seva banda, Reporters Sense Fronteres demanava avui en un comunicat que de confirmar-se una petició de refugi de Chen, "el Govern del país implicat haurà de donar-li asil polític".

La premsa oficial i les autoritats xineses no han fet declaració sobre aquest tema, ni han informat del cas. L'advocat invident es va escapar de la seva casa en la nit del passat diumenge, ajudat per diversos amics que li van portar a un lloc segur fora de la província de Shandong (est), on es troba el seu habitatge.

Ell i la seva família romanien retinguts sense càrrecs a la seva casa de Dongshigu, jurisdicció de Lingyi (província oriental de Shandong), des de setembre de 2010, quan va ser alliberat després de quatre anys de condemna per pertorbació de l'ordre públic.

28-IV-12, efa, lavanguardia