no oblidem els 11.541 de Sarajevo (ni als seus botxins)

Segons diferents càlculs, l'asedi de'entre tres anys i mig i quatre a Sarajevo fou el més llarg a l'Europa del segle XX.

Sarajevo, Bòsnia.- Una cadira vermella buida per cadascuna de les 11,541 víctimes mortals: així va recordar avui la capital de Bòsnia i Hercegovina, Sarajevo, el vintè aniversari de l'inici de l'asedi a la ciutat per part de tropes sèrbies.

També es van disposar cintes vermelles amb la xifra 11.541 escrita en blanc en moltes parts de la capital, que a través de diverses exposicions recorda el patiment sofert durant el setge.

Segons diferents càlculs, el setge d'entre tres anys i mig i quatre a Sarajevo va ser el més llarg esdevingut a Europa al segle XX. Les tropes sèrbies van envoltar la ciutat el 6 d'abril de 1992 amb 250 tancs i 120 llençagranades amb les quals la van bombardejar de forma ininterrompuda.

A més de les víctimes mortals, unes 50,000 persones van resultar ferides, 35,000 edificis van ser destruïts i es va acabar amb la infraestructura per al subministrament d'aigua i electricitat.

Sèrbia no va posar fi al setge de Sarajevo fins a la intervenció militar d'Estats Units, amb la signatura del tractat de pau acordat a Dayton (Ohio) al novembre de 1995 i signat a París el 14 de desembre d'aquest mateix any. La Unió Europea no va aconseguir fer res per frenar la tragèdia.

6-IV-12, dpa, vanguardia.com.mx