Espanya cañí -46: uns paguen doble i els altres res, o el promig igualitari espanyol

- dossier Espanya cañí

A veure si ho entenc. Les autopistes de peatge a Madrid, que circulen paral·leles a les autopistes i autovies gratuïtes d'entrada a la capital, estan pràcticament en fallida. El motiu? No hi ha "cultura del peatge". La gent prefereix l'embotellament al pagament, de tal manera que les empreses afectades presenten un forat descomunal. Així, com el que no vol la cosa, el Govern socialista va avançar 200 milions fa un any i ara l'Executiu popular podria repetir el cataplasma milionari, abans no trobi qui les rescati. Pel que sembla, el Govern de Mariano Rajoy hauria proposat a la catalana Abertis que es quedi amb les autopistes ruïnoses a canvi d'allargar les concessions de les autopistes de pagament catalanes. Com escrivia Iu Forn a la seva columna de l'Ara, "es tracta que els catalans tinguin el privilegi de pagar durant uns quants anys més, mentre que la resta dels espanyols hauran de ser ciutadans de segona circulant gratis total".

Ana Pastor ha heretat un estropici impulsat per Arias Salgado i Álvarez Cascos, ministres de Foment amb Aznar. La nova titular de Foment s'ha trobat una patata calenta, però no deixa de ser curiós que unes infraestructures ruïnoses, resultat d'un fiasco financer de l'Administració i de les empreses concessionàries, hàgim de pagar-les dues vegades els contribuents, ja sigui amb els nostres impostos actuals, ja sigui amb peatges futurs. No s'entén que els ciutadans hàgim de convertir-nos en pagans dels errors aliens i que als insensats que les van dissenyar (les radials són massa curtes i no estalvien embusos) els surtin gratis les seves decisions irresponsables.

Fins a nou autopistes es troben a l'avantsala del concurs de creditors, com a conseqüència del sobrecost de les expropiacions i la caiguda del tràfic per la crisi. Les concessionàries d'aquestes vies, entre les quals estan l'eix aeroportuari de Barajas i la de Madrid a Toledo, sumen un passiu de gairebé 4.000 milions, sense que s'entengui quin pla de negoci van dur a terme en el seu moment. En qualsevol cas, Foment està disposat a nacionalitzar les autopistes mentre no troba la solució definitiva, encara que el seu titular ha dit que canviarà la legislació per determinar l'assumpció de riscos de les infraestructures, la qual cosa és una manera de reconèixer que fins ara no s'han fet bé les coses.

País rar Espanya on a un ministre se li ocorre fer una autovia gratuïta al costat d'una autopista de pagament, i llavors, quan no circula ningú, es nacionalitza. El Govern del PP anuncia que va a crear, de moment, una empresa estatal d'autopistes, quan havia anunciat que suprimiria companyies públiques. Almenys, fins que la catalana Abertis surti al rescat d'aquest bunyol. Bunyol pesat i indigest, no com els lleugers de vent que ens endolceixen la Quaresma a Catalunya.

25-III-12, Màrius Carol, lavanguardia