27 anys del segrest del Panxen Lama

panchen lama missing

El XI Panchen Lama del Tibet, Gendhun Choekyi Nyima, va desaparèixer sospitosament l'any 1995 quan només tenia 6 anys d'edat. Les constants peticions que parlamentaris i líders mundials han fet a les autoritats xineses per saber on està i com està, mai han obtingut resposta. El destí del Panchen Lama simbolitza el de molts altres valents tibetans que continuen empresonats i privats dels seus drets humans bàsics.

XINA: On és el Panchen Lama?

Aquest dimarts 17 de maig, la Fundació Casa del Tibet i la Comunitat Tibetana han convocat CONCENTRACIÓ a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona amb motiu del 27 aniversari del segrest del XI Panchen Lama del Tibet per l'exèrcit xinès.

CONCENTRACIÓ: 18h-20h a la Plaça Sant Jaume de Barcelona.


L'actual Panchen Lama, Gendun Choekyi Nyima tenia 6 anys d'edat quan el govern xinès el va segrestar juntament amb la seva família, pocs dies després d'haver estat nomenat XI Panchen Lama per Sa Santedat el Dalai Lama.

El 14 de maig de 1995, després de sis anys de recerca i consultes, el Dalai Lama va anunciar que havia trobat al nou Panchen Lama: Gendun Choekyi Nyima, nascut el 25 d'abril de 1989 a la localitat de Lhari (Tibet).

El 17 de maig de 1995, un grup especial de l'exèrcit xinès, en una operació sorpresa i amb l'aterratge de nombrosos helicòpters en el llogaret de Gendun, va segrestar al petit lama i el va traslladar a un lloc desconegut en territori xinès. Gendun Choekyi Nyima es convertia en el presoner polític més jove del món.

Durant un any, el govern xinès no va voler donar cap informació sobre el lloc on es trobava el nen i els seus pares.

El 28 de maig de 1996, l'agència oficial de notícies xinesa Xinhua va anunciar que Gendun estava "sota protecció del govern a petició dels seus pares, a causa del risc de ser segrestat pels separatistes ".

Dinou anys després, encara ningú sap ni on és ni com es troba.

El 29 de novembre de 1996 el govern xinès va anul·lar el nomenament del Panchen Lama fet per Sa Santedat el Dalai Lama i va anunciar el seu propi nomenament en la persona de Gyaltsen Norbu, un nen de la mateixa edat que Gendun i fill d'un membre del Partit Comunista Xinès.

A dia d'avui , 27 anys després del segrest, es desconeix la veritat sobre la situació de Gendun Choekyi Nyima, el XI Panchen Lama del Tibet.

Exigim a la Xina informe sobre la situació del Panchen Lama.

Comptem amb la teva presència i suport.

T'esperem!

Dia i hora: 
Dimarts 17 de maig de 2022 a partir de les 18 h
Lloc: 
CONCENTRACIÓ: a partir de les 18 h a la Plaça Sant Jaume
Dirigida per: 
Ven. Thubten Wangchen
Contacte: 
+34 932075966 admin@casadeltibetbcn.org (de 16:30 h a 20:30 h)
Organitza: 
Fundació Casa del Tibet