’Preparem-nos', el nou pla del Consell per la República per culminar la independència

El Nacional
Foto: ACN
Barcelona. Dissabte, 19 de desembre de 2020.

EL DOCUMENT 'PREPAREM-NOS' (55 pgs)

Carles Puigdemont Consell per la República

El Consell per la República ha proposat aquest dissabte un nou full de ruta perquè l'independentisme "recuperi la iniciativa". L'encarregat de presentar-lo ha estat el president Carles Puigdemont, que ha apostat per descongelar la independència proclamada unilateralment el 2017 per mitjà del "desbordament democràtic" de l'Estat espanyol si les forces independentistes aconsegueixen superar el 50% dels vots el 14-F.

Així ho ha plantejat en l'acte fundacional de l'Assemblea de Representants independentistes, celebrat en format mixt, en una doble seu: Palau de la Generalitat i el Press Club de Brussel·les, on el 31 d'octubre del 2017 van comparèixer Puigdemont i bona part de seus consellers, després d'exiliar-se davant l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

El document proposa preparar l’independentisme per “disputar el poder” a l’Estat espanyol, insisteix que sense confrontació no hi haurà negociació i, en referència implícita a l’estratègia d’ERC d’eixamplar la base, adverteix que “l’Estat no cedirà perquè l’independentisme acumuli grans suports electorals”. “Ser molts és una condició útil per guanyar, però no pot ser una condició excloent per preparar la unilateralitat”, adverteix.

Aposta perquè les eleccions al Parlament es converteixin en una ratificació de la declaració d’independència, que la nova Cambra desplegui els efectes de la declaració del 27 d’octubre i que des del carrer es respongui a la previsible resposta de l’Estat aguantant “una mobilització sostinguda, generalitzada, desafiant l’autoritarisme de l’Estat i protegint les institucions constituïdes en institucions provisionals de la república”.

Davant de tot plegat, el text crida l’independentisme a preparar-se per “aguantar la posició”, buscar suport internacional, “controlar el relat”, assegurar-se que el país continuï funcionant durant aquest procés, reduir el grau de dependència de l’Estat, adaptar els ajuntaments al nou marc,...

El contingut ha estat avançat per Puigdemont durant la seva intervenció davant de l'Assemblea Fundacional que l'ha ratificat com a president del Consell per la República. Ha explicat que perquè aquest objectiu sigui possibles cal que el desbordament democràtic que resulti "insostenible" per a l'Estat, tant a les urnes, com a les institucions i al carrer amb mobilitzacions massives i "aquesta vegada amb voluntat de mantenir la posició per defensar la democràcia".

Tot plegat requereix, segons ha enumerat, que es compleixin un seguit de condicions: una victòria de l'independentisme a les les eleccions del 14 de febrer en vots i escons; la posada en marxa d'un govern independentista que tingui com a objectiu fer efectiva la república, la posada en marxa del que ha descrit com "iniciatives públiques i privades orientades a la conquesta d'espais de sobirania"; la posada en marxa d'una estructura digital de la república i l'estructura que garanteixi el funcionament del país durant el periode de transició; i l'exigència d'una resposta explícita i clara de l'Estat "sense dilacions" a la proposta de negociació d'un referèndum d'autodeterminació.

"Cal organitzar tot el necessari per aquests desbordament democràtic com a eina d'impuls i protecció de la República catalana, un desbordament netament democràtic i no violent que acompanyi les institucions provisionals de la República en l'exercici de les seves funcions", ha reclamat.