CEO preveu empat entre ERC i JxCat en eleccions Parlament

https://www.elnacional.cat/ca/politica/ceo-preveu-empat-erc-jxcat-eleccions-parlament_526932_102.html

Jordi Palmer
Foto: ACN
Barcelona. Divendres, 31 de juliol de 2020. 11:31
Actualitzat Divendres, 31 de juliol de 2020. 19:14
Temps de lectura: 2 minuts

Esquerra Republicana de Catalunya i Junts per Catalunya empatarien en unes eleccions al Parlament de Catalunya segons els resultats de la segona onada del Baròmetre d’Opinió Política fets públics avui pel CEO, que atorga a ERC una forquilla de 33-34 escons (ara en té 32) mentre que per a JxCAT preveu 32-33 escons (ara en té 34).

La tercera posició seria per al PSC, que passaria dels 17 aconseguits el 2017 a 24, mentre que Ciutadans, que va guanyar les eleccions del 21-D, cauria fins a la quarta posició, passant dels 36 escons actuals a 19. La cinquena posició seria per a Catalunya en Comú-Podem, que aconseguiria 9-10 escons (ara en té 8). 

Pel que fa a la cua, CUP i PP, actualment amb 4 escons cada un, mantindrien l'empat, però amb pujada de tots dos partits, fins a una forquilla de 6-7. Finalment el CEO preveu l'entrada al Parlament de Vox, amb 3-4 diputats. La participació prevista seria del 70%.

Majoria independentista

Amb aquests resultats es revalidaria la majoria independentista, que dels actuals 70 escons (la majoria absoluta són 68) podria passar a una forquilla entre 71 i 74 escons sumant els resultats d’ERC, JxCAT i CUP. Pel que fa al vot, l'independentisme sumaria el 47,9 per cent, els comuns un 8,2 i l'unionisme un 40,9.

Al mateix temps, la suma d’ERC, PSC i comuns, que ja va governar la Generalitat sota les presidències de Pasqual Maragall i José Montilla, aconseguiria una forquilla de 66 a 68 escons, i obtindria la majoria absoluta només si tots tres partits aconseguissin els escons de la banda alta de la forquilla. En tot cas, tant el president d'ERC, Oriol Junqueras, com el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, han descartat la possiblitat d'arribar a un acord amb PSC i comuns. 

Victòria d’ERC a les eleccions espanyoles

Així mateix, el CEO preveu la victòria d’ERC en unes eleccions al Congrés dels Diputats, on mantindria els 13 escons actuals. En segon lloc, i mantenint també el mateix nombre d’escons, se situaria el PSC, amb 12. També repetirien els escons aconseguits el 2019 JxCAT, 8, i En Comú Podem, 7.

Pel que fa al PP, podria experimentar una lleugera pujada, passant dels 2 actuals a 2-3. Quant a la CUP i Vox mantindrien els 2 actuals, mentre que Cs en podria perdre un dels dos que té ara, ja que el CEO els atorga una forquilla d'1-2 diputats.

 

Imatge principal: Oriol Junqueras i Carles Puigdemont compartint el banc del Govern al Parlament de Catalunya en una imatge d'arxiu / ACN 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat