92.- Los primeros editores; Alessandro Marzo Magno; 1-IV-20

Los primeros editores (Ensayo general) eBook: Marzo Magno ...

LIBER100, 92
recomanacions bibliogràfiques

En una època (entre el XV i el XVI) en la que només hi havia a Europa tres ciutats de més de 150.000 habitants (Venècia, París i Nàpols), a la (República, que no Monarquia) Sereníssima van anar confluint els pioners (especialment alemanys) d'una maquinària que ha determinat el darrer mig mil·leni.

Una maquinària revolucionària que desbridà coneixements, tecnologies, opinions, ...entreteniments, creativitats, subversions, ...heretgies, ortodòxies, denúncies, ... La Dominant esdevingué la primera, en ordre i en producció, potència editorial europea.

Fonamentant la medecina empírica, inventant les històries per fascicles, imprimint en desenes d'idiomes i alfabets, popularitzant els llibres de cuina, o els pornogràfics, ideant els llibres de butxaca i els best sellers, ...Venècia era refugi de crítics i de diferents. Darrer recurs per a tants de perseguits pel Papat.

La seva potència comercial implicava una de militar, naval, que dominà la Mediterrània mentre la Mediterrània dominà Europa. I quan fou l'Atlàntic i els oceans que la dominaren; quan el cristianisme protestant prengué universalment el Llibre de les mans dels sacerdots ...llavors Venècia, ancorada al cul dels mars mediterranis, inicià el camí vers la caricatura, turística, de sí mateixa. Sobreviure al preu de morir.

Potser, com Kavafis amb la Hèl·lade, Hugo Pratt ...

 

https://www.malpasoed.com/libro/los-primeros-editores/

https://www.udllibros.com/libro-los_primeros_editores-T350060034

https://www.abc.es/cultura/cultural/abci-primeros-editores-venecia-libro-201705190131_noticia.html

http://lecturassrasantes.blogspot.com/2019/01/los-primeros-editores-alessandro-marzo.html