(in)cultura política carpetovetònica

Resultat d'imatges de Teresa Rodríguez podemosDesprés de dos anys de legislatura, Teresa Rodríguez, la coordinadora general de Podem a Andalusia, canvia d’escó a la cambra andalusa. Abandona el que ocupava des del 2015, davant del faristol d’intervencions, i just davant de la zona de convidats, i es trasllada a un altre, darrere del qual només s’hi asseuen diputats del seu grup. Rodríguez va estrenar la seva nova ubicació dijous passat, durant la sessió de control a Susana Díaz.

Era massa estret l’escó que li corresponia? Teresa Rodríguez està pensant a canviar de grup parlamentari? Res més lluny de la realitat. El motiu d’aquest canvi, pel qual ha hagut de demanar permís a la Mesa del Parlament, l’ha revelat el diari ABC de Sevilla: estava farta que cada vegada que havia de parlar des del seu lloc, diverses persones li fessin “ganyotes” des de la zona de convidats. El problema era que aquells convidats solien ser assessors del PSOE andalús.

Rodríguez ja va publicar un tuit premonitori el 20 d’abril passat. “M’encanten les ganyotes dels assessors del PSOE que a tots els plens es col·loquen darrere meu en el pla per fer ganyotes. Molt grans”, assenyalava a Twitter, comentari que va provocar una allau de reaccions. I és que els assessors socialistes ocupaven les posicions de convidats darrere seu i aprofitaven la seva intervenció per gesticular. Comentaris, rialles o negacions amb el cap eren habituals davant les paraules de la líder de Podem.

Les càmeres de televisió que recullen les intervencions dels parlamentaris mantenen una posició fixa durant el ple, imatges que després la formació lila feia circular per diversos canals per mostrar la seva feina i, esclar, la cosa quedava francament malament.

Abans de sol·licitar el canvi d’escó, Teresa Rodríguez va intentar una hàbil maniobra: que fossin els assessors de Podem els que s’ asseguessin en aquells llocs de convidats. Però va fracassar. Com ella mateixa explica al diari sevillà, “quan els nostres assessors anaven a asseure’s, els llocs ja estaven ocupats pels del PSOE. Tot i que la
sessió de control començava a les dotze del migdia, ells eren des de dos quarts d’onze ocupant aquella zona”.

Ara, darrere del nou escó de Rodríguez hi ha els parlamentaris del seu grup, sense que la càmera de televisió arribi a la tribuna de convidats. I, normalment, els parlamentaris de Podem no fan “ganyotes” davant les afirmacions de la seva líder. “Almenys, aconseguim que els assessors socialistes no hagin d’estar allà des d’hores abans que comenci el ple, i puguin dedicar aquest temps a treballar a favor dels andalusos”, rebla la responsable de Podem.

27-VII-17, A.S. Ruiz, lavanguardia