idiomes: lliure autoritat de Cambridge vs conscripció autoritària del Govern

La prestigiosa Universitat de Cambridge ha tingut la virtut de convertir els seus exàmens de nivell d’anglès en un estàndard internacionalment acceptat, un model de referència per acreditar el coneixement de la llengua anglosaxona. Gairebé tothom coneix els exàmens del First, de l’ Advanced o del Proficiency, els certificats de nivell que la Cambridge English Language atorga als qui superen les seves proves, equivalents als nivells B2 (intermedi), C1 (avançat) i el màxim, el C2, que es pot equiparar al domini de la llengua que té un nadiu. Disposar d’alguns d’aquests tres certificats, amb la garantia de qualitat de la universitat anglesa, ha servit fins ara per avaluar la competència lingüística d’estudiants, treballadors o funcionaris públics.

En aquest escenari, que semblava inamovible, amb una dotzena d’organismes i entitats oficials que a escala catalana, estatal o internacional certifiquen el nivell d’anglès, Cambridge inclòs, tots sota la supervisió del Consell d’Europa, ha irromput la Universitat d’Oxford. El seu examen, batejat com l’Oxford Test of English ( OTE), aspira a discutir l’hegemonia del seu etern rival universitari. En joc hi ha un suculent negoci a escala planetària, ja que cada aspirant paga per poder fer el seu examen i acreditar el seu nivell d’anglès.

Justament avui es faran a Barcelona els primers exàmens oficials de l’ OTE, sota la supervisió directa de professorat de la universitat britànica. Després de l’estiu, al setembre, ja es farà el llançament a tots els efectes dels exàmens d’Oxford en més de setanta centres autoritzats. Espanya és el primer país del món triat per Oxford per posar a prova el seu nou sistema.

“La competència serà molt positiva, es trencarà el monopoli de la Universitat de Cambridge. Oxford ja elabora materials didàctics molt bons, però no havia entrat fins ara a examinar nivells”, destaca Sandra Williams, directora d’ Everywhere English, acadèmia dedicada a l’ensenyament de l’anglès a Tarragona. “Oxford s’acabarà imposant, Cambridge canviarà cap a una nova filosofia”, pronostica Albert Roquet, director de BCN Languages, la primera acadèmia de Barcelona a oferir l’ OTE.

“Som un referent, el món acadèmic esperava que llancéssim la nostra prova de certificació”, va assegurar Peter Marshall, director d’Oxford University Press, quan va anunciar l’arribada internacional del seu examen. Oxford no és un nouvingut en l’ensenyament de l’anglès, però fins ara s’havia dedicat exclusivament a l’elaboració de materials didàctics, amb una molt bona acollida entre els professors. La universitat anglesa no s’ha posat en marxa fins a rebre l’autorització del Consell d’Europa, que ja ha inclòs les seves proves en l’anomenat Marc Europeu Comú de ­ Referència per a les Llengües ( MECR), després de tres anys de tràmits.

És una garantia de la qualitat dels exàmens, que passen automàticament a poder estandarditzar els nivells de referència. En una primera fase, Oxford tan sols acreditarà els nivells A2, B1 i B2, sempre a través d’un únic examen, i deixarà per més endavant els dos nivells més avançats, el C1 i el C2, equiparables als populars Ad­vanced i Proficiency (Cambridge). Tots els organismes que examinen el coneixement de l’anglès juguen en un mateix escenari en què també hi ha les escoles oficials d’ idiomes ( EOI) i les universitats.

Es tracta d’un univers una mica complex, especialment per la seva diversitat, en què no sempre és fàcil moure’s. “El marc comú europeu de referència és clar, però hi ha moltes entitats que imparteixen coneixements d’anglès. No és una norma obligatòria, però serveix perquè tothom tingui la mateixa referència a l’hora d’avaluar els nivells de competència d’un idioma. És una eina d’estandardització”, destaca Mònica Pereña, subdirectora general de Llengua i Plurilingüisme de la Generalitat. “El marc comú europeu serveix per homogeneïtzar i homologar els nivells”, explica Yolanda Scott-Tenhert, professora d’anglès i directora de l’ Escola Oficial d’ Idiomes ( EOI) de Tarragona.

Certificar el nivell d’anglès pot obrir o també tancar portes en el moment d’optar a una feina, sigui en l’àmbit públic o en una empresa. “Un 80% d’empreses demanen un nivell d’anglès d’ Advanced, però estem veient que molts candidats tenen aquesta certificació i que això no és una garantia que tinguin la fluïdesa que requereix aquell lloc de treball, perquè no han utilitzat l’anglès durant anys. Les companyies ens demanen que fem les proves d’anglès que garanteixin que realment tenen el nivell de fluïdesa acreditat”, destaca Natàlia Segura, sòcia directora de Smart Executive, consultoria especialitzada en selecció de càrrecs directius.

“En l’àmbit privat no hi ha cap referència, hi ha empreses que accepten els certificats que coneixen i d’altres que no accepten cap examen i van directament a fer una prova al candidat per veure si és capaç de sortir-se’n en el context professional que volen; ningú no pot obligar-los a fer-ho d’una altra manera”, afegeix Pereña. Un escenari flexible.

De fons, després del desafiament d’Oxford, emergeix un debat més complex. Per aprendre anglès és necessari anar superant exàmens de nivell? I superar-los significa sempre que l’estudiant domina la llengua en les seves diferents habilitats i competències, com l’oral? “No necessàriament algú que aprova un examen i obté un certificat sap parlar bé l’anglès, una part dels alumnes es preparen específicament per superar un determinat examen de manera intensiva perquè necessiten poder acreditar el nivell per als seus estudis o una feina”, adverteix Williams.

En el cas dels exàmens de la Universitat de Cambridge, molts professors coincideixen a destacar que es tracta d’un tipus de prova que requereix una gran preparació específica per poder aprovar, per la qual cosa les acadèmies dediquen part de les hores a l’ensenyament de tècniques d’examen. “Hi ha altres exàmens que ens agraden més per ensenyar i aprendre que els de Cambridge, però Cambridge té molta fama”, admet Williams.

14-VII-17, E. Giralt, lavanguardia