la UE frena el magatzem de residus radiactius d’Almaraz rera la queixa de Portugal

Protesta ante la embajada de España en Lisboa por la central de Almaraz.Espanya haurà de frenar el procés de construcció del magatzem de residus radioactius de la nuclear d’ Almaraz ( Càceres) i donar audiència a les consideracions del Govern de Portugal abans de fer més passos en aquest projecte. Aquest és el resultat de l’acord a què van arribar els governs d’ Espanya i Portugal, amb la mediació de la Comissió Europea, arran de la denúncia del Govern portuguès davant la UE contra el Govern espanyol per la construcció del magatzem extremeny, situat a 100 km de la frontera.

Portugal va presentar la denúncia a la UE argumentant que Espanya havia autoritzat el magatzem sense haver fet una avaluació de l’impacte ambiental transfronterer, per la qual cosa va invocar l’article 259 del tractat de la UE. A Portugal, la instal·lació ha creat malestar, perquè és vista com un focus de perill per a la seguretat i el medi ambient. La temença és que un abocament radioactiu al Tajo arribés a la capital, Lisboa.

L’acord assenyala que Espanya “compartirà amb Portugal tota la informació pertinent en matèria mediambiental i de seguretat nuclear i la facilitarà, en cas necessari, amb vista a garantir que el projecte no tingui repercussions signifi­catives al territori portuguès”.  A canvi, el Govern lusità retira la denúncia. L’acord l’ha aconseguit el president Jean-Claude Juncker després de reunir-se amb el president Rajoy i el primer ministre de Portugal, António Costa, el 3 de febrer a Malta.

“ Espanya no emetrà ni executarà l’autorització per començar les operacions del magatzem de residus nuclears” fins que les autoritats portugueses hagin examinat la informació i hagin visitat la planta. “El Govern portuguès no ha estat capaç de mantenir-se ferm en la denúncia de les irregularitats comeses pel Govern espanyol, que ha autoritzat el magatzem sense consultar-l’hi”, diu el Moviment Ibèric Antinuclear. El magatzem ha estat concebut –segons els ecologistes– per prolongar el funcionament de la nuclear més enllà dels 40 anys de vida (límit temporal que se superarà el 2021 en el cas d’ Almaraz I i el 2023 en el cas d’ Almaraz II).

22-II-17, A. Cerrillo, lavanguardia