moviment antinuclear ibèric
El moviment antinuclear torna a cobrar força a la Península. Ara, la batalla se centra en la nuclear d’ Almaraz ( Càceres), la pròxima central que aspira a prorrogar la seva vida útil més enllà dels 40 anys. Desenes de persones es van manifestar dissabte davant el consolat d’ Espanya a Lisboa per demanar el tancament de la central nuclear espanyola. Activistes de Greenpeace i Ecologistes en Acció així com organitzacions portugueses van participar en la protesta, que va tenir lloc a la cèntrica Avenida da Liberdade. Les pancartes demanaven el tancament de la planta al crit de “Nuclears no, renovables sí”. L’acte va suposar la clausura de la conferència internacional celebrada per iniciativa del Moviment Ibèric Antinuclear. El permís concedit a Almaraz ha causat un gran rebuig a Portugal, on aquesta instal·lació és vista com un possible focus de perill per a la seguretat i el medi ambient. Els temors s’alimenten de la idea que un abocament radioactiu al Tajo arribaria fins a la capital lusitana.
Ecologistes espanyols i portuguesos es van manifestar conjuntament a Lisboa just quan el Govern de Portugal acaba de presentar una queixa davant la Comissió Europea contra Espanya arran del projecte de construcció d’un magatzem de residus radioactius a la nuclear d’ Almaraz. L’assumpte ha causat una fricció diplomàtica entre els dos països. El Govern lusità ha presentat la queixa perquè el Ministeri d’ Energia espanyol ha donat llum verda a aquest magatzem, situat a 100 quilòmetres de la frontera, sense que hagi estat consultat l’Executiu portuguès. La declaració d’impacte ambiental del magatzem va ser aprovada el 7 de desembre per un govern en funcions i la queixa es va enviar el 16 de gener.
El Govern portuguès al·lega que Espanya ha autoritzat el magatzem nuclear
sense haver fet una avaluació prèvia de l’impacte ambiental transfronterer com exigeix la legislativa europea (directiva comunitària sobre avaluació dels projectes públics i privats sobre el medi ambient, o el t ractat de la UE). “No esperem altra resolució que no sigui que la Comissió Europea ens doni la raó i determini que Espanya ha de fer aquesta avaluació”, va assenyalar fa uns dies el ministre de Medi Ambient portuguès, João Matos Fernandes. Per la seva part, el ministre d’Afers Exteriors, Augusto Santos Silva, també va expressar el seu malestar a la premsa argumentant que en els contactes previs mantinguts amb Espanya va sortir el compromís que Madrid no prendria cap decisió sense parlar abans amb Lisboa.

El magatzem de residus radioactius d’ Almaraz, d’uns 2.600 m2, hauria d’acollir únicament els residus de la central extremenya i de manera temporal, ja que, com se sap, el pla del Govern espanyol és construir a Villar de Cañas ( Conca) un magatzem permanent per acollir els rebutjos de llarga activitat de totes les nuclears del país.
Els grups ecologistes que van participar dissabte en la concentració van expressar el seu suport al Govern lusità, però sobretot demanaven que no s’ampliï la vida útil d’ Almaraz. Les protestes reforcen una batalla estratègica que és clau en la campanya contra les nuclears, ja que el Govern de Mariano Rajoy està donant totes les facilitats per prorrogar la vida d’aquestes plantes més enllà dels 40 anys de vida útil.
Els reactors d’ Almaraz I i Almaraz II van entrar en funcionament el 1981 i el 1983, i veuran acabat el permís d’explotació el 2020, per la qual cosa els seus propietaris (Iberdrola, Endesa i Gas Natural Fenosa) han expressat el seu desig de renovar la llicència. La central podria ser per tant la punta de llança ( amb Garoña) dels plans per prorrogar la vida de les nuclears fins als 60 anys. “El nou magatzem servirà per allargar la vida a la planta”, sentencia Raquel Montón, de Greenpeace.
Ecologistes en Acció ha presentat un recurs d’alçada contra el magatzem i portarà l’assumpte als jutges si no s’atén la seva petició o no li imposen fiances judicials excessivamente cares per continuar en la causa, explica Francisco Castejón, portaveu d’aquesta entitat. El problema és que si la UE obliga a fer una nova avaluació ambiental del magatzem temporal, la “decisió pot arribar quan les obres ja estiguin començades”, alerta Castejón.
6-II-17, A. Cerrillo, lavanguardia