TI: Espanya segueix empitjorant en percepció de la corrupció

Resultat d'imatges de Transparencia Internacional“ Espanya té un problema de corrupció política molt seriós i s’ha d’afrontar de manera integral i sense pedaços”. Aquesta és una de les afirmacions que inclou el dur informe sobre la percepció de la corrupció de l’any 2016 que Transparència Internacional ( TI) va presentar ahir, en què s’adverteix la proximitat als estats que pateixen corrupció sistèmica. Al cap i a la fi, a l’informe també s’apunta que Espanya ha assolit un “rècord històric de corrupció”.

“És tan necessari com urgent que els partits polítics considerin la corrupció com una qüestió d’ Estat”, va manifestar el president de TI a Espanya, Jesús Lizcano, que va demanar que arribin a un acord integral en aquesta matèria.

I és que, tot i que Espanya repeteix la puntuació del 2015 obtenint a l’ Índex de Percepció de la Corrupció (IPC) 58 punts sobre 100, al rànquing general de països passa a col·locar-se al lloc 41, quan l’any anterior va estar en el 36. A més a més, cal tenir en compte que del 2008 al 2012 va ocupar posicions entre el número 28 i el 32.

Espanya empata amb Brunei i Costa Rica. I es troba per sota de països com Bhutan (27) o Qatar (31). El segueixen immediatament Geòrgia i Letònia, a la posició 44 amb 57 punts. Si es compara amb la resta dels països europeus, Espanya ocupa el lloc 17 dels 28.

“ Espanya està entrant en un grup de països que s’han acostat perillosament a la corrupció sistèmica molt recentment”, adverteixen fonts de l’ONG, malgrat que tot seguit puntualitzen que Espanya encara no té aquest problema, “sinó múltiples escàndols de corrupció política als nivells superiors dels partits i dels governs”.

A la primera posició del rànquing hi ha Dinamarca i Nova Zelanda, que empaten i obtenen 90 punts en l’IPC. Fa quatre anys que el país nòrdic lidera la llista.

La taula la tanca Somàlia, al lloc 176 amb 10 punts, immediatament després de Corea del Nord (174) i el Sudan del Sud (175) amb 12 i 11 punts, respectivament.

Raúl Montilla, 26/01/2017 - lavanguardia