les hostilitats entre Foment i la Cecot s’accentuen

La guerra entre la patronal vallesana Cecot i Foment del Treball va entrar ahir una nova dimensió quan el president de Cecot, Antoni Abad, va anunciar la seva candidatura a liderar Foment. L’anunci, que arriba dos anys abans de la convocatòria d’aquestes eleccions, es produeix només cinc ­dies abans que Foment discuteixi en el si de la junta directiva la possible expulsió temporal o definitiva de Cecot.

Fonts de la Cecot van desvincular la decisió d’ Abad de qualsevol debat ­sobre la possible expulsió de Cecot i afirmen que l’opció de presentar la candidatura la va prendre Abad després de l’estiu. La decisió definitiva la va prendre la junta directiva de Cecot el dimecres 30 de novembre per unanimitat després que hagués estat debatuda pel comitè executiu 15 dies abans, segons un comunicat de la patronal. L’objectiu declarat d’ Abad, segons el comunicat fet públic ahir és que Foment recuperi “el paper central que li correspon en el debat públic en els temes econòmics i empresarials”.

Fonts consultades expliquen que la proposta que vol portar el president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, a la junta directiva de dilluns no és tant l’expulsió definitiva de la Cecot sinó la seva suspensió temporal. Ara, amb l’anunci sorpresa que Abad es presenta com a candidat de futur, s’obren dubtes sobre si la patronal de la Via Laietana mantindrà la proposta d’expulsió parcial o definitiva. El dubte és que la decisió pugui ser interpretada com un atac al procés democràtic d’elecció de president.

Antoni Abad Antoni Abad

Les diferències vénen de lluny. En una decisió sense precedents, Foment va iniciar l’octubre del 2015 un procés sancionador contra Cecot. Foment considerava que Cecot operava fora dels límits territorials del Vallès del qual és originària la patronal. Mesos després, al mes de març, la junta directiva de Foment va aprovar per una­nimitat un document que atorgava a aquesta organització la representació exclusiva de tots els seus afiliats davant la Generalitat i l’ Estat en assumptes relatius a l’àmbit català i estatal.

Una de les qüestions que més irriten Foment és l’organització d’actes públics de la Cecot a Barcelona (en particular, La Nit de l’Empresari) i altres capitals catalanes. Fa tan sols un mes i mig, la Cecot va tornar a celebrar la Nit de l’Empresari a Barcelona amb la presència del president de la Gene­ralitat, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. A aquest contenciós cal afegir que les relacions entre Abad i Gay de Montellà no són bones. Són conegudes les seves diferències sobre el procés sobiranista que es viu a Catalunya.

Amb la decisió feta pública ahir, Antoni Abad s’avança dos anys a la presentació de la candidatura perquè –segons fonts de la Cecot– és el temps que es triga a articular una alternativa sòlida al president actual i la seva línia d’actuació. Encara que la Cecot fos expulsada de Foment, Antoni Abad podria presentar la seva candidatura a la presidència.

Abad acumula tres mandats de quatre anys al capdavant de la patronal del Vallès. Segons el seu parer, les empreses assisteixen ara “ com espectadors de luxe” a debats com la fiscalitat empresarial, la col·laboració administració-empresa o la política industrial “sense que la nostra opinió es faci sentir en veu alta i clara”.

El candidat a presidir Foment del Treball afegeix que “som conscients que alguns d’aquests debats, plan­tejats en termes de confrontació ­poden ser molt incòmodes, però això no pot portar a la inacció”. En aquesta línia, Abad apunta que la seva voluntat és “liderar la recerca de solucions amb la participació de tots els interlo­cutors socials que puguin estar afectats”.

8-XII-16, E. Magallón, lavanguardia