els parlaments de Suïssa i Estònia creen grups per seguir la situació a Catalunya

Resultat d'imatges de diplocatEl co-president de l’intergrup suís Mathiàs Reynard assegura que donen suport al dret a decidir però eviten pronunciar-se sobre la independència.

Els parlaments de Suïssa i Estònia també han creat un grup per seguir de prop el procés català, segons informa l’ACN. El co-president de l’intergrup suís, el socialista Mathiàs Reynard, ha explicat a aquesta emissora que donen suport al dret a decidir, tot i que no es pronuncien sobre la independència.

Per la seva banda, el secretari general del Diplocat, Albert Royo, ha explicat que davant del veto del govern espanyol per tenir contactes formals amb els governs estrangers, l’estratègia de l’entitat passa ara per arribar als parlaments. Actualment ja n’hi ha hagut 11 que han abordat el procés.

Mathiàs Reynard ha assegurat que els suïssos estan “xocats de veure que en certs països no es pot votar sobre l’estatus del país, la independència o l’autonomia”. “Sense pronunciar-nos sobre la independència som, en general, favorables a exercir el vot”, ha afirmat Reynard.

Per la seva banda, Albert Royo, ha explicat que “hi ha contacte directe i constant amb la major de governs europeus, la major part de parlaments europeus”. “La majoria d’aquests contactes es produeixen de manera discreta, però hi són, perquè les nostres contraparts tenen interès a saber de primera mà què és el que està passant aquí”, ha assegurat Royo.

Els intergrups van aparèixer primer a Finlàndia, a l’abril a Estònia i el juliol a Suïssa, on el parlament ja havia suggerit al govern que s’oferís per intermediar entre Catalunya i l’Estat espanyol.