fèrria conxorxa partitocràtica del PPSOE

Quatre magistrats del Tribunal Constitucional pendents de nomenament des de finals d'any; l'elecció de Defensor del Poble, que porta en funcions any i mitjà; la renovació dels dotze consellers del Tribunal de Comptes, que van complir mandat al novembre passat; i sis consellers de RTVE, pendents des de setembre del 2010. Aquesta és la tasca que tenen per davant el president del Govern, Mariano Rajoy, i el líder de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba, i que posaran damunt de la taula el dimecres, quan es reuneixin per primera vegada en el palau de la Moncloa per normalitzar les relacions i abordar qüestions en les quals es requereix un acord entre el PP i el PSOE per desencallar-les. La intenció de Rajoy, segons les fonts consultades, és que tots aquests òrgans constitucionals estiguin renovats i en ple funcionament en el termini màxim de tres mesos.

Mariano Rajoy no ha deixat passar una setmana des de l'elecció del nou responsable del PSOE per cridar-ho i concertar una cita. Sobre la taula, un altre assumpte que al Govern li interessa i molt, la llei d'estabilitat, producte de l'acord aconseguit entre PSOE i PP a l'agost passat per reformar la Constitució. El problema per a l'aprovació d'aquesta llei és que els socialistes consideren que l'avantprojecte no respecta aquell pacte, que establia un límit de dèficit del 0,4%, mentre que el projecte del Govern fixa un dèficit zero, segons la vicepresidenta del Govern perquè és el topall que ha imposat Europa.

De totes maneres, el president del Govern espera poder arribar a un acord amb Rubalcaba, amb qui li uneix una antiga relació, amb qui ha negociat moltes coses i de qui es fia. Per això, al llarg del procés de renovació del PSOE, Rajoy ha confiat a més d'un dels seus col·laboradors que mentre l'elecció de Chacón podia complicar-li les coses al Govern, pel discurs radical que estava fent, la designació de Rubalcaba al capdavant dels socialistes era una garantia de possibilitat d'acords i el que el propi Rubalcaba denomina "oposició útil", amb el que Rajoy va respirar alleujat amb el resultat del congrés del PSOE.

Arribar a acords amb els socialistes li permetria a Rajoy imprimir un nou impuls al seu Govern després de 50 dies de mandat en els quals han aprovat les principals reformes estructurals que havien anunciat: la reforma financera i la reforma laboral, a més de la retallada de despeses i l'alça d'impostos.

11-II-12, C. del Reg, lavanguardia