"l’impost al sol", l'antipolítica energètica d'en Rajoy

comicsolar3Com s'explica que un país plujós com el Regne Unit produeixi més energia solar que Espanya? "Les renovables ja són competitives amb les tecnologies tradicionals... Les autoritats reguladores han de valorar la sostenibilitat ambiental i els efectes de l'energia sobre el canvi climàtic. Aviat aquesta serà l'energia més barata, o, si més no, molt més competitiva encara", diu Vicente López-Ibor. El president de Lightsource Renewable accepta la idea que a la fotovoltaica se li han d'anar reduint els ajuts a mesura que s'implanta i esdevé rendible (cosa ben diferent del que ha passat a Espanya, on la brusca interrupció de l'ajuda va enfonsar el sector). Però matisa: "No conec cap energia que en la fase de desenvolupament no hagi tingut suport o subsidis directes o indirectes dels organismes públics".

Aquest expert apunta que el nou impuls solar haurà de venir de grans plantes, les instal·lacions descentralitzades i autoconsum domèstic. "La Comissió Europea ha de mantenir la velocitat de creuer; cal complir a nivell estatal que un 27% de l'energia sigui renovable el 2020", ressalta.

La història de l'energia solar fotovoltaica reservarà un capítol especial per a Espanya. És un protagonisme que l'ha fet passar d'àngel a dimoni en poc temps. El 2008 va ser el segon país d'Europa en instal·lació de plaques fotovoltaiques, però el 2015 ha deixat d'estar al rànquing dels deu països europeus més favorables a aquesta font neta. El 2015 només es van instal·lar 49 MW fotovoltaics, el 0,09% dels que es van col·locar a tot el món (51.000 MW).

Resultat d'imatges de "impuesto al solLa davallada contrasta amb la puixança en altres països europeus, que han agafat el relleu: el 2015 al Regne Unit se'n van instal·lar3.500MW,ésadir,70vegades més que a Espanya. Els últims nou mesos, a la Gran Bretanya, l'electricitat solar (un 6% de la demanda) va superar el carbó (el 5%). Els tòpics es desplomen. El país que va impulsar la revolució del carbó hi va renunciant, i Espanya, el país del sol, dóna l'esquena al seu principal recurs.

A Alemanya s'han habilitat 1.460 MW addicionals, i a França 879 MW. És a dir, en la classificació europea, Espanya ja queda darrere d'Alemanya, Itàlia, França i el Regne Unit. Mentrestant, el lideratge mundial s'ha desplaçat a la Xina (15.200 MW) i el Japó (11.000 MW), on el Govern impulsa aquesta font renovable després de l'accident en la nuclear de Fukushima (març del 2011). "El cost dels panells solars ha baixat un 80% en cinc anys.

L'energia fotovoltaica no només ofereix avantatges ambientals a l'hora de mitigar el canvi climàtic, sinó que ja és plenament competitiva amb les altres fonts" (les convencionals), diu José Donoso, director general de la Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF), que uneix més de 300 empreses (productors, instal·ladors, fabricants...). A Espanya, una legislació desfavorable i un clima de desconfiança legal cap a aquestes inversions han deixat aquest sector sota mínims. La reducció de les primes que incentivaven la producció d'electricitat verda i l'eliminaciód'ajutsalesnovesplantes han obligat les empreses espanyoles a emprendre l'èxode a altres països.

A tot això s'hi han afegit els bloquejos legals a l'autoconsum (decret d'octubre del 2015), tant en l'àmbit domèstic com en la petita indústria, on la introducció de l'impost al sol ha aguditzat la frenada, segons UNEF. El Regne Unit està esdevenint una destinació providencial. Moltes empreses espanyoles facturen més del 90% a la Gran Bretanya. "La nostra presència és tan forta, allà, que es parla de la plaga espanyola. No només hi ha hagut un desembarcament d'empreses promotores, sinó constructors, consultores i treballadors", diu Donoso. "Les oficines les tenim a Astúries, però la nostra activitat més rellevant s'ha desplaçat al Regne Unit.

A Espanya hi ha un prejudici ideològic contra les renovables", resumeix Pablo Cuesta, conseller delegat de Praxia Energy, una empresa dedicada al disseny, enginyeria i producció d'estructures per a plantes solars, tant a terra com elevades.

Què explica l'èxode espanyol a la Gran Bretanya? "Les empreses busquen estabilitat regulatòria i jurídica, perquè es mouen grans inversions. També necessiten un clima acollidor i receptiu a la innovació. I també necessiten facilitat de finançament, cosa que igualment s'aconsegueix a la City per als bons projectes", explica Vicente López-Ibor Mayor, l'espanyol que va fundar i presideix la Lightsource Renewable, la principal empresa del Regne Unit en energia fotovoltaica i líder europea. López-Ibor destaca que a Espanya hi ha hagut greus decisions regulatòries; lamenta "les dades molt decebedores" que ofereix avui un país que va ser pioner, i espera que "aviat es remunti" i s'inverteixi la situació.

18-X-16, A. Cerrillo, lavanguardia