Espanya, el setè millor país del món en indicadors de salut

Imagenes Graciosas | Imagenes de amor nuevasEspanya forma part del grup capdavanter dels països que garanteixen als seus ciutadans una vida saludable i amb un notable nivell de benestar independentment de l'edat que tinguin. Concretament, en setè lloc, després d'Islàndia, Singapur, Suècia, Andorra, el Regne Unit i Finlàndia, i per sobre de països de referència com Alemanya (15), Itàlia (20), França (24) o els Estats Units (28). Així ho constata la primera anàlisi global que avalua l'acompliment enl'àmbit de la salut dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i que ahir es va presentar a l'assemblea general de l'ONU, a Nova York.

L'informe, publicat a The Lancet, constata que, en termes generals, s'han assolit importants avenços a escala mundial d'alguns dels objectius marcats per l'ONU des de l'any 2000, sobretot pel que fa a la reducció de la mortalitat neonatal i dels menors de cinc anys, l'extensió de la planificació familiar i el desplegament de l'atenció sanitària universal. Avenços que contrasten amb altres dades, com les que fan referència a la incidència de l'hepatitis B, la sida o la tuberculosi (alguns d'aquests indicadors no s'incloïen en els Objectius del Mil·lenni, predecessors dels ODS, ni en els actuals) i el retrocés notable en la violència de gènere, l'obesitat infantil i el consum d'alcohol.

Per fer aquesta avaluació els autors de l'informe, en el qual han col·laborat més de 1.870 investigadors, han utilitzat els objectius ODS relacionats amb la salut, en total 33 indicadors, que s'han aplicat en 188 països. Entre aquests, aspectes vinculats amb les malalties fins al desenvolupament mediambiental, el benestar i l'exposició a factors de risc. Espanya és dins el grup capdavanter amb puntuacions màximes (100) en matèries com higiene, sanejament, incidència de malalties com la malària, morts per desastres naturals o desnutrició infantil, i obté resultats molt alts en l'accés a la sanitat i als serveis de prevenció i baixa mortalitat neonatal i de menors de cinc anys.

El món és un lloc millor?

El progrés mundial en matèria de salut varia àmpliament depenent dels indicadors. Per exemple, més del 60% dels països ja han complert els objectius establerts per al 2030 en la reducció de la mortalitat materna (menys de 70 morts per cada 100.000 nascuts vius) i la mortalitat infantil (25 morts per cada 1.000 nascuts vius), però menys de la cinquena part dels països han aconseguit fer minvar el retard de creixement dels nens o garantir l'accés universal a l'aigua.

Dit el que és positiu, Espanya encara té molt camí per millorar. Aquesta anàlisi torna a apuntar als punts en què "suspèn" i que se centren en els elevats índexs de sobrepès i obesitat de la seva població, sobretot infantil, l'escàs progrés en la lluita contra el VIH i l'elevat consum d'alcohol i de tabac. En el cas de la sida, Espanya és el país de la Unió Europea on hi va haver més infeccions per aquest virus el 2015 i el tercer del continent europeu després de Rússia i Ucraïna. El nombre de contagis pel VIH ha pujat a una mitjana d'un 1,5% anual en els últims 10 anys. Un altre dels punts que cal millorar, segons aquesta anàlisi, és la taxa de suïcidis, que no ha parat de créixer en els últims cinc anys.

22-IX-16, C. López, lavanguardia