exigir sense contribuir, una societat políticament malalta

Resultat d'imatges de fraude corriente eléctricaL'empresari de Lloret de Mar que presumptament tenia els seus hotels connectats fraudulentament a la xarxa d'Endesa, i que a més també tenia punxat el gas en algun establiment, havia acumulat en els últims anys un deute de 450.000 eurosenconceptedetaxes,impostos i rebuts d'aigua que no pagava a l'Ajuntament. És l'últim episodi ara per ara d'un presumpte frau que creix cada dia que passa, descobert per casualitat fa una setmana després de detectar-se un incendi al terrat del Sun Village, un delsquatrehotelsqueelpropietari té al municipi. El Consistori, que ahir va decretar el tancament del Savoy i el Marina Sand, els dos locals que encara funcionaven amb generadors ­els altres dos ja estaven tancats­ va donar ahir 24 hores als seus responsables per reallotjar els seus clients en equipaments de Lloret o municipis de la rodalia.

El termini expira avui a les nou del matí. El frau és un cop a la marca i la imatge d'un municipi que encara no ha aconseguit desprendre's de l'estigma del "turisme de borratxera", batejat així el 2004 per la llavors consellera d'Interior, Montserrat Tura. L'alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, reconeixia ahir el "dany" que la mala praxi d'un empresari provoca a la marca turística...

A començaments d'agost, Endesa va fer públiques unes dades que, a la vista dels fets d'aquests dies a Lloret de Mar, tenien un punt de premonició. La companyia desmentia la creença generalitzada que famílies d'escassos recursos econòmics i que en molts casos viuen en habitatges okupats són les responsables de la major part de punxades il·legals a la xarxa elèctrica. Segons aquests càlculs, només l'1% del frau elèctric detectat a Espanya és atribuïble a aquest sector de població.

En canvi, el 80% d'aquest tipus de frau va ser obra d'empreses de diversos sectors industrials i de serveis. I el 15%, de particulars amb consums molt alts. Segons la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, els pirates de la xarxa, en totes les modalitats, des de les més sofisticades fins a les més matusseres, van suposar l'any passat un encariment de la factura elèctrica de 150 milions d'euros, que paguen els consumidors espanyols en el seu conjunt.

Aquesta quantitat suposa la despesa anual de la llum de la ciutat de Sevilla i tota la seva àrea metropolitana, i dóna una idea aproximada de la dimensió d'un fenomen que els últims anys ha augmentat de manera molt considerable. Així, l'any passat es van descobrir més de 80.000 irregularitats, un 25% més que el 2014.

9-IX-16, S. Oller, lavanguardia