Jocs Olímpics: la discriminació per testosterona

Resultat d'imatges de caster semenyaToo fast to be a woman? Massa ràpida per ser una dona? Fa un parell d'anys la BBC ens presentava la història de Caster Semenya (25). Ningú no es queda indiferent davant aquesta dona. Té la veu d'un home, l'esquena d'un home, la cara d'un home. En aparença és més alta, més forta, més resistent i més ràpida que qualsevol altra vuitcentista. I ella insisteix:

­Sóc una dona. Fasisanys quehiha aquestdebat. I ella el pateix. La seva àvia diu que la nena sempre ha estat la seva nena. Ha estat així des que va néixer, a Limpopo. Terres de l'or a Sud-àfrica. Tota la família vivia allà. L'àvia, també. A la nena li agradaven les nines, però també li agradava córrer. Això últim era el seu fort. Avui és una celebritat atlètica a la seva Sud-àfrica. No és poc. D'allà surten Van Niekerk i Pistorius. La BBC noesqüestion alasevafeminitat perquè sí. Ho fa perquè l'hi ha plantejat la IAAF. Quan va guanyar els Mundials de Berlín, el 2009, Semenya només tenia 19 anys. Va ser una irrupció fabulosa. I controvertida, també controvertida.

Una falòrnia va començar a córrer per les entranyes de l'EstadiOlím picaixíqu elavanveure passar per la zona mixta. Molts la miraven desconfiats. Definitivament, semblava un home. La IAAF va obrir el debat i vam penetrar en un escenari fosc. Li va demanaruna provadefe minitat,un exercici humiliant. S'havia de despullar davant un grup de científics. D'aquellexerci civasortirmalparada. La ciència va concloure que generava tres vegades més testosterona que una dona. "Aquesta característica li dóna avantatge davant les seves rivals. Multiplica la potència muscular, retarda l'aparició de l'àcid làctic", va dir. Livanret irarlallicènciaper onze mesos.

Va estar suspesa fins que una nova comissió mèdica de l'atletisme internacional li va reobrir la porta: va certificar "la seva idoneïtat per competir en la categoria femenina". Ho va fer després d'haver-li donat un nom a tot allò. Semenya tenia una mena d'hiperandrogenisme. Podria competir, sempre que reduís el nivell de testosterona a 10 nmol/l. ­Per a ella va ser demolidor. El seu rendiment va decréixer a l'instant ­diu Jordán Santos, doctor en Biologia. El 2015 el Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) va eliminar el límit de 10 nmol/l. I Semenya va reaparèixer en escena, tan forta com abans. Ahir va passar la primera ronda. Hi ha qui la veu batent la plusmarca de Kratochvílová. És del 1983. De quan no hi havia prova de sexe.

18-VIII-16, S. Heredia, lavanguardia