perquè es treuen diners de la "guardiola de les pensions"?

15c24 ABC Disminuye el Fondo Reserva Seguridad SocialSindicats i partits de l’oposició van criticar ahir amb vehemència la decisió del Govern espanyol en funcions de treure 8.700 milions del fons de reserva de la Seguretat Social ( SS), fins ara la retirada més important feta d’una sola vegada. A finals del 2011 s’hi comptabilitza ven uns 67.000 milions d’euros, ara el fons amb prou feines en té 25.000.

Unos pensionistas se pasean por las calles de Barcelona Uns pensionistes passegen pels carrers de Barcelona

No és la primera vegada que es recorre a aquesta pràctica d’utilitzar recursos del fons de reserva per complir amb els pagaments corrents o ajustar balanços. Es va començar el 2012 i des d’aleshores cada any se n’ha tret alguna cosa. L’última vegada va ser el mes de desembre passat, per fer front a les dues mensualitats de les pensions que s’ abonen al desembre i al pagament a l’Agència Tributària per la liquidació de l’IRPF,

De fet, ja han sortit més diners en els últims quatre anys del que es va ingressar en el període de bonança econòmica, entre el 2000 i el 2010. En les actuals condicions, al fons li queden recursos per afrontar a tot estirar tres nòmines mensuals, si és que el Govern central decideix una vegada més recórrer a aquesta caixa.

D’acord amb un estudi de la consultora Towers Watson, agafant la hipòtesi pessimista (si la taxa de l’ atur es manté per sobre del 20%), es calcula que la guardiola es buidaria en menys de cinc anys. La projecció “neutral”, amb un atur per sota del 20% en deu anys, planteja que s’esgotaria abans del 2024; mentre que en l’escenari més optimista, amb una taxa d’atur del 10%, això passari a el 2028.

Arribats a aquest punt, la reforma per garantir la sostenibilitat financera de la Seguretat Social es convertirà, amb tota probabilitat, en una de les prioritats per al futur Govern.

3-VII-16, lavanguardia