multats set fabricants de bolquers per a adults per pactar preus abusius

Resultat d'imatges de fenin cnmcLa Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va fer pública ahir una resolució amb què multa amb 128,8 milions d’euros
set fabricants de bolquers per a adults i la Federació Espanyola d’ Empreses de Tecnologia Sanitària ( Fenin), la patronal del sector, per haver-se constituït en un càr-tel que va pactar preus abusius d’aquests articles sanitaris venuts a les farmàcies.

Així mateix, i per primera vegada des que es va crear la CNMC, es multa quatre directius: dos de les empreses suposadament defraudadores i uns altres dos de Fenin. Aquest pacte il·legal va funcionar almenys des del 1996 i va durar fins al juny del 2010. La investigació ha estat possible perquè una de les empreses integrants del càrtel – Arbora & Ausonia– ho va denunciar el 26 de juny del 2013. Gràcies a això evitarà la multa, que és la més alta de totes: 68,5 milions d’euros. La segueixen SCA Hygiene Productos (35,1 milions) i Labortorios Indas (13,2 milions).

Resultat d'imatges de fenin cnmcFenin ja va fer públic ahir un comunicat en el qual adverteix que recorrerà davant l’ Audiència Nacional contra la sanció imposada. Isabel Dávila, portaveu de la federació, va declarar a La Vanguardiaque aquest organisme “no ha format mai part de cap càrtel”. També va precisar que no tenen “ni capacitat ni voluntat d’influir en la fabricació ni en la distribució dels absorbents d’orina” i que la seva participació en aquesta qüestió va partir a iniciativa del Ministeri de Sanitat, el 1997, per firmar convenis “amb tots els agents de la cadena farmacèu­tica” per arribar a acords en les compres dels absorbents.

Segons l’expedient de la CNMC, el presumpte frau s’hauria realitzat per partida doble: a la Seguretat Social –tant la gestionada des del Govern central, com la de les comunitats autònomes– i a les persones afectades d’incontinència urinària greu, que han de pagar una part de la factura, i que necessiten aquest article per tota la vida.

Per entendre una mica les dimensions del negoci, la resolució de la CNMC recorda que el 2013 la compra de bolquers pel Servei Nacional de Salut va costar, “a valor de mercat”, 264 milions d’euros. Segons la Conselleria de Salut de la Generalitat, l’any passat la factura d’aquest producte va ser de 72 mi­lions. A Espanya necessiten l’ús diari de bolquers uns 2,5 milions d’adults i, segons l’informe sancionador, les empreses infractores copen el 95% del mercat.

Els acords es van aconseguir a través del Grup de Treball d’ Absorbents ( Gtaio), creat per Fenin, “per fixar els preus de venda als distribuïdors majoristes d’aquest producte comercialitzat a través de les farmàcies”. L’acord fixava un tracte de favor cap a la Seguretat Social, que centralitzava les compres, i per això li rebaixava un 11% el preu dels bolquers. Però, prèviament, les empreses sancionades pactaven un sobrepreu del 40% dels absorbents. En tot aquest ardit hi estaven implicats, a més dels fabricants –que s’emportaven el 50% dels guanys–, els distribuïdors –que en rebien el 6%– i les farmàcies –que n’obtenien el 25%–. Aquests dos últims no han pogut ser sancionats perquè la investigació no n’ha pogut aportar proves, malgrat que es van obtenir en les investigacions “resums, anotacions, correus electrònics o faxos entre les entitats incoades”.

Les empreses sancionades són Arbora & Ausonia SLU i la seva successora, Procter & Gamble Espanya, amb una multa de 68,5 milions. Aquesta empresa, tot i això, quedarà exempta del pagament per ser la que va donar la xivatada i acollir-se a l’anomenat Programa de Clemència, creat el 3 de juliol del 2007, per Defensa de la Competència. Aquesta “clemència” s’aplica a les empreses que “aportin elements de prova que possibilitin a la CNMC la detecció del càrtel, sempre que no hagin estat les instigadores del mateix i posin fi a la seva participació en la conducta prohibida.”

Les altres empreses multades han estat Ontex Peninsular i Ontex ID, amb 5,1 milions; Laboratorios Hartmann, amb 4; Barna Import Medica, amb 1,4; Textil Planas Oliveras, amb 801.738 euros, i Algodones del Bages, amb 251.456. Fenin rep una multa de 200.000 euros. Els directius afectats són Jordi Bozal de Febrer (Arbora & Ausonia), multat amb 15.000 euros; Javier Martín Ocaña ( Indas), amb 4.000 euros, i dos de Fenin: Margarita Alfonsel Jaén (6.000 euros) i María Aláez Usón (4.000).

1-VI-16, B.F. Palau, lavanguardia