més de mil representants dels pobles indígenes reunits a Nova York a les Nacions Unides
Els pobles indígenes i els conflictes, la seva resolució i la pau són els temes centrals de l’edició d’enguany del Fòrum Permanent per a les Qüestions Indígenes, que tindrà lloc del 9 fins al 20 de maig a la seu de l’ONU a Nova York.
La trobada convoca més de 1.000 representants d’aquests pobles provinents de totes les regions del món amb l’objectiu de debatre i fer recomanacions, que després seran elevades al Consell Econòmic i Social de l’ONU (ECOSOC).
Durant l’obertura del Fòrum, el nou president d’aquesta instància, Álvaro Pop, indígena maia q’eqchi de Guatemala, ha subratllat que la globalització accelerada i la recerca de nous llocs per explotar recursos naturals han augmentat el nombre de conflictes en els territoris dels pobles indígenes.
“Els pobles indígenes estan experimentant cada vegada més conflictes armats i la militarització de les seves terres. En gairebé totes les regions del món, els pobles indígenes estan sent desplaçats i severament afectats per la violència i el militarisme. En alguns estats els pobles indígenes s’han convertit en víctimes de la violència, massacres o fins i tot genocidi, per la seva identitat diferent”, ha dit.
El dirigent indígena ha destacat que no hi podrà haver pau en aquests processos llevat que es permeti la participació en igualtat de condicions d’aquestes comunitats en la resolució dels conflictes.
D’altra banda, el nou president del Fòrum ha fet una crida als estats per passar de la retòrica a la pràctica i implementar els compromisos assumits a la Declaració sobre els Drets dels Pobles Indígenes, adoptada per l’Assemblea General del 2007, que fa referència directa al dret a la terra i a l’autodeterminació dels pobles.