Espanya desvia un vol del ministre britànic d’Exteriors a Gibraltar

És la norma, però no és habitual perquè hi ha poques visites oficials a Gibraltar. Va passar dimecres. El ministre d’Afers Exteriors britànic, Philip Hammond, viatjava en visita oficial a Gibraltar, i el seu avió oficial no va obtenir el permís de les autoritats espanyoles per sobrevolar l’espai aeri espanyol, cosa que el va obligar a desviar-se per Portugal per arribar al Penyal.

El Ministeri d’Exteriors s’empara en la norma segons la qual cap vol d’ Estat que entri o surti de Gibraltar no pot travessar l’espai aeri espanyol. I són vols d’Estat els que es fan en transport oficial. Aquesta prohibició no s’aplica als vols civils.

Les normes d’entrada, trànsit i sortida d’aeronaus, aprovades el 2012, al capítol referit a les aeronaus d’Estat, subratlla que hi ha vols la realització dels quals necessitarà una autorització especial, i el primer apartat es refereix a: “Utilització del territori i espai aeri de sobirania per a arribades o sortides d’aeronaus a o de l’aeròdrom de Gibraltar”...

...Com a mesura de pro­testa per la presència del ministre britànic a Gibraltar, el titular ­espanyol de Justícia, Rafael Catalá, que aquell mateix dia es trobava a Londres participant a la cimera contra la corrupció, no va assistir al sopar ofert per David Ca­meron.

17-V-16, C. del Riego, lavanguardia