davant el setge xinès, l’Índia s’apropa als USA

i4L’ Índia obrirà ben aviat les seves bases militars a la Marina i l’ Exèrcit de l’Aire dels Estats Units, fent un gir a la seva història de no-ali­neament i als equilibris estratègics a Àsia. La notícia, que es mastegava des de feia alguns mesos, va ser confirmada dimarts a Nova Delhi pel ministre de Defensa indi, Manohar Parrikar, i el seu homòleg dels Estats Units, Ashton Carter. La firma de l’ acord de Suport Logístic és només “qüestió de mesos, o fins i tot de setmanes”, segons Parrikar.

Mentrestant, el qui va ser ministre de Defensa amb el Congrés Nacional Indi, ara a l’ oposició, AK Anthony, denuncia que “l’ Índia passarà a formar part del bloc militar dels Estats Units”. Anthony considera, a més, que l’acord, de reciprocitat sobre el paper, aporta “molt pocs avantatges per a l’ Índia”, que rarament opera més enllà de les seves aigües, “alhora que ofereix una enorme oportunitat per a l’exèrcit dels EUA”, que pretén desplegar entre el Pacífic i l’ Índic el 60% de les seves forces navals els pròxims dos o tres anys. Aquest fet, segons Anthony, arrossegarà l’ Índia, gràcies a “un acord desastrós que posarà fi a la independència de la [​IMG]política exterior de l’ Índia”. Tot i això, aquesta “autonomia estratègica” s’ha revelat estèril, segons els partidaris del pacte, que defensen que del que es tracta és de guanyar en “influència estratègica”.

L’ Índia no alineada dels últims setanta anys passa a la història. ­Durant la major part del temps, l’ Índia va ser a la pràctica un aliat del bloc soviètic. Però la retòrica ­socialista de Nehru i la seva filla Indira Gandhi casava malament amb el campi qui pugui indi i camuflava de vegades estretors molt més ­anodines. L’ Índia no tenia divises i només el bloc soviètic s’acomodava a l’intercanvi de tota mena de mercaderies, inclòs l’armament.

Encara que l’acostament de l’ Índia cap als Estats Units era poc menys que inevitable després de la caiguda del mur de Berlín, el moviment es va precipitar després de l’assassinat de Rajiv Gandhi, el 1991. Ara el Govern dretà de ­Narendra Modi va encara més enllà del que ja va anar el seu predecessor, Manmohan Singh, en els últims anys de mandat del qual els Estats Units van superar per primera vegada Rússia com a proveïdor d’armament de l’Índia.

Dins d’aquest mateix marc estratègic, l’ Índia estreny relacions amb el Japó de Shinzo Abe, mentre els EUA replantegen una coalició naval amb aquests dos països més Austràlia.

, Nova Delhi. 14/04/2016 - 00:20h, lavanguardia