Espanya, un nou rècord de vendes d’armes a l’Aràbia Saudita

D’acord amb l’últim informe elaborat per la Secretaria d’Estat de Comerç sobre Exportacions de material de defensa, corresponent al primer semestre de 2015, l’estat espanyol va exportar a Riad armament per valor de 447,6 milions d’euros. Un 26% de tot l’exportat en aquest període que puja a 1.727,2 milions d’euros.
Tot i que des de l’any 2012 la monarquia saudita ha anat escalant posicions en el rànquing de principals clients de les empreses espanyoles de material de defensa, la quantitat registrada durant el primer semestre de l’any passat marca un rècord històric des que es publiquen aquestes estadístiques. De fet, només en els sis primers mesos de 2015 es va exportar més que qualsevol altre any complet durant l’última dècada. Fins ara la xifra més gran de vendes amb destinació a l’Aràbia Saudita va ser la registrada l’any 2013, 407 milions en dotze mesos. L’any 2014 les vendes van baixar a 294 milions; però la progressió és notable en els últims tres anys, sobretot si es té en compte que la suma de tot l’armament exportat en el període 2005-2012 és de 52 milions d’euros (un 11% del que exportat en els primers sis mesos de 2015).
Segons el que recull l’informe de Comerç, la pràctica totalitat del que exportat a Riad en el primer semestre del 2015 va correspondre a dos avions de reforniment en vol, encara que també es van vendre recanvis per a avions de transport, peces de motors per a caces de combat, munició lleugera i una estació de control remot per a armes.
Mentrestant, l’empresa pública Navantia està pendent de la signatura d’un contracte per fabricar 5 corbetes per a la monarquia del Golf, que es donava per fet seria rubricat en la visita del monarca espanyol a Riad, visita suspesa de moment. El contracte, en cas de materialitzar-se, tindria un cost aproximat de 2.000 milions d’euros i seria el de major quantia en la història de la drassana.
L’informe elaborat per Comerç, recull a l’Iraq com a client per primera vegada en l’última dècada. Segons l’informe, Espanya va enviar 37,5 milions d’euros en munició d’artilleria i bombes a les Forces Armades de l’Iraq, on l’estat espanyol té a 300 efectius dedicats precisament a la formació de militars iraquians per a la lluita contra l’ISIS.
Pel que fa a Tunísia, les exportacions en els sis primers mesos de 2015 van ascendir a 9,2 milions en concepte de bombes, torpedes, coets i granades, gairebé sis vegades més del que exportat durant tot l’any 2014.
Malàisia figura entre els principals clients gràcies a la venda d’un avió de transport i visors nocturns per valor de 165,5 milions, així com Egipte que va comprar quatre avions de transport, recanvis i motors valorats en 100 milions.
Les vendes Veneçuela van ascendir a 13,1 milions d’euros en un sistema d’artilleria naval i altres components per a la seva marina, si bé se li va denegar una llicència de recanvis per a un vehicle blindat adduint “la situació interna del país en termes de tensions o conflictes armats”.
Pel que fa al còmput total, les exportacions espanyoles d’armament en el primer semestre del 2015 (1.727,2 milions d’euros) suposen un 25,3% més del que exportat en el mateix període de 2014.
El diputat català Joan Tardà, va realitzar una pregunta a l’executiu espanyol de com supervisa el destí de les armes exportades a l’Aràbia Saudita, entre altres destinacions del Pròxim Orient. El govern espanyol va respondre justificant la venda d’armament a països com Aràbia Saudita perquè les llicències que va concedir per a l’exportació inclouen “garanties d’ús final” d’aquests materials “i estrictes clàusules de no reexportació”. Argumentació que provoca una certa hilaritat vista la facilitat amb què Aràbia Saudita i Turquia, principals espònsors dels grups jihadistes a la regió han fet arribar armes als diferents grups de milícies jihadistes, sigui l’Isis o altres.