(ja) no passa res a Ucraïna?
Que passa actualment a Ucraïna? Ja no surt als mass media habitualment, segons sembla, la situació de conflicte està congelada, amb violacions freqüents de l’alto el foc, però amenaçant de convertir-se en un altre conflicte congelat com els d’Ossètia del Sud i Abjasia, Nagorno–Karabak o Tradsnístria. Però que passa a la rereguarda, al que sense dubte podem considerar Ucraïna?
Doncs sembla que la situació política és prou convulsa i no ha quedat només en baralles a cops de puny en seu parlamentaria. Vejam, Yatsenyuk ja no compta amb el suport del president Poroxenko que obertament parla de substituir-lo, tot i així recentment va superar una moció de censura de la Rada. Però això no ha impedit al seu govern perdre la majoria absoluta després que Yulia Timoshenko el passat 17 de febrer retirés el seu partit Pàtria del govern i el seu exemple fos seguit un dia després per l’alcalde de Lviv i el seu partit Samopomich. Això aproxima l’escenari de noves eleccions.
D’altra banda les tensions amb nombrosos episodis destacables entre Poroxenko i l’exgovernador de Dnipropetrovsk Igor Kolomoisky segueixen sense estar resoltes. Mentrestant Shakasvili que ha perdut la nacionalitat georgiana i té una ordre de cerca i captura al seu país creix en popularitat i probablement en ambició i des de la seva posició de governador s’implica en la política nacional cosa que li ha provocat guanyar-se l’animadversió de Yasetnyuk que el va titllar de pallasso o del ministre d’interior que li va llençar una ampolla d’aigua invitant-lo a abandonar el país.
Pel que fa a les relacions exteriors, Poroxenko assisteix del retorn a l’escena internacional de Putin com a protagonista amb la seva intervenció a Síria, aconseguint asseure’s a la taula de negociacions i arribar a acords amb Obama, o a les advertències de Lagarde després que el ministre d’economia, el lituà Aivaras Abromavicius dimitís denunciant la impossibilitat de fer reformes a Ucraïna pel bloqueig d’altres membres del govern. Però pròximament l’esdeveniment clau en les relacions exteriors ucraïneses tindrà lloc als Països Baixos el 6 d’Abril, ja que celebraran un referèndum amb la següent pregunta «Està a favor o en contra de què la UE i Ucraïna signin un acord d’associació?» i les enquestes anticipen un vot majoritari contrari fet que podria posar en dubte la política d’aproximació de la Unió.
Així doncs, al marge de les armes, la situació ucraïnesa segueix complicada, i potser ben aviat en tornem a tindre esment als mitjans generalistes.
Martí Aritz