abelles: l’estupidesa de massacrar les nostres alimentadores

Resultat d'imatges de save beesL'ús d'insecticides durant la floració dels fruiters de pinyol està causant centenars de milers de morts d'abelles, que cauen en la trampa invisible quan aquests insectes compleixen una missió clau ­la pol·linització­ per al setanta per cent dels cultius. La veu d'alarma la va donar ahir l'Agrupació de Defensa Sanitària Apícola (apiADS) de València, una de les comunitats més castigades, juntament amb Múrcia i Andalusia, per aquests enverinaments massius.

Enrique Simó, apicultor valencià i veterinari de l'apiADS, afirma que en només dues setmanes han mort, en mitja dotzena dels seus ruscos, al voltant de 225.000 abelles. I alerta: "Això és només l'aperitiu, ja que quan comenci la floració dels cítrics, les abelles cauran com fulles a la tardor". Greenpeace s'ha sumat a aquesta alerta després de constatar, afirma Luis Ferreirim, responsable de la campanya d'agricultura a Espanya d'aquesta organització, "que aquesta gran mortaldat està coincidint amb la fumigació dels arbres de floració primerenca". Són, majoritàriament, camps de nectarines i préssecs. Ferreirim assegura que aquest elevat nombre de baixes per enverinament "es registra en explotacions fructícoles on no es respecten ni controlen les normes. I són molt clares en desaconsellar l'ús de productes Resultat d'imatges de save beesfitosanitaris durant la floració". Aquests insecticides causen una mort lenta a les abelles. Moltes tornen als ruscos, però ja no en surten en aquells casos en què la pol·linització ha coincidit amb una fumigació recent. ApiADS efectua estudis de mortaldat d'aquests insectes des de fa cinc anys. "I lluny de solucionar-se el problema, cada any detectem que es manté, o fins i tot augmenta, l'ús indiscriminat de plaguicides, que a més tothom al món agrari sap que són molt perillosos per a les abelles durant la floració", denuncia Luis Ferreirim. Un d'aquests productes (el clorpirifòs) era present en el 80% de les mostrs es d'abelles recollides el 2014.

El responsable de la campanya d'agricultura de Greenpeace critica "la impunitat amb què solen actuar els agricultors que fumiguen en època de floració", quan una norma de la Unió Europea de gener del 2014 recomana en l'activitat relativa a la gestió integrada de plagues "donar sempre prioritat als mètodes no químics". Aquestes fumigacions incontrolades "estan causant també baixes entre les abelles silvestres, una cosa que ja és molt més difícil de quantificar", alerta Ferreirim. A Catalunya el problema no ha arribat a l'extrem d'aquestes comunitats, afirma Josep Maria Claria, responsable del sector apícola de la UP a Lleida. "Els ruscos, aquí, no estan tant temps entre fruiters com en aquestes zones, per la qual cosa les baixes per insecticides són molt menors", indica aquest líder sindical.

17-II-16, lavanguardia