una estació d’AVE a un poble de 26 habitants

L’agència de qualificació Standard & Poor’s ha demanat a E spanya que analitzi “la viabilitat i la rendibilitat” de la construcció de més quilòmetres de línies de ferrocarril d’alta velocitat, una vegada ja disposa de la segona xarxa més gran de l’AVE del món, només per darrere de la Xina. “La majoria de la inversió pública en infraestructures a Espanya durant els últims anys, i també el 2016, s’ha destinat a l’expansió de la xarxa de l’AVE”, indica l’agència de qualificació en un informe sobre infraestructuras a què ha tingut accés l’agència Europa Press.

La ministra Ana Pastor a la inauguració d’un tram de l’AVE a Galícia, a la comarca de la Sanabria La ministra Ana Pastor a la inauguració d’un tram de l’AVE a Galícia, a la comarca de la Sanabria (Mariam A. Montesinos - EFE)

“Segons la nostra opinió –prossegueix l’agència–, podria ser útil analitzar la viabilitat i la rendibilitat d’afegir més quilòmetres a la xarxa de l’AVE espanyola”. L’empresa tem els efectes que l’actual conjuntura política –fragmentació, dificultat per ­crear nou govern– pugui tenir sobre les infraestructures a llarg termini.

S&P lamenta que Espanya “no tingui una estratègia d’infraestructures a llarg termini”, que sol ser el resultat dels successius plans d’actuació política dels governs de torn, “i no de l’existència d’una planificació en el temps”.

S&P s’inquieta de manera especial pel “repunt” de les previsions d’inversió que s’ha registrat el 2015, conseqüència de la gana “més gran dels inversors”, en el camí de la recuperació de l’economia. L’agència de qualificació reclama també que la nova política d’infraestructures tingui l’aval dels professionals tècnics, no només dels polítics.

L’absència de memòria econòmica en la majoria de projectes relacionats amb l’AVE ha convertit aquesta infraestructura pràcticament en “una qüestió d’Estat” que han compartit els governs del PP i del PSOE. Fins i tot Ciutadans, que en un primer moment es va plantejar la pos­sibilitat de revisar el desple­gament de la xarxa d’alta velocitat, ha fet finalment marxa enrere pel rebuig que la seva posició va despertar a les altes esferes de l’ Estat.

L’última mostra de la voluntat política de l’actual govern en matèria de l’AVE ha estat l’anunci, per part del Ministeri de Foment, de construir un baixador del tren d’alta velocitat a la localitat d’ Otero de Sanabria (Zamora), que només té 26 habitants i que està situada en una de les comarques més deprimides del nord castellà. El Govern justifica la construcció (que costarà 6,5 milions d’euros) amb la voluntat d’utilitzar l’AVE per contrarestar aquesta situació.

Per S&P només la presència del consens dels tècnics i professionals podrà evitar que es repeteixi la construcció d’infraestructures en desús o en fallida, com ha passat els últims anys. A més de la revisió completa de la política de l’AVE, l’agència esmenta de manera explícita els aeroports de Ciudad Real i Castelló, les autopistes radials que envolten Madrid, actualment en situació de fallida, l’AVE sota el Pirineu i la Ciutat de la Justícia de Madrid.

L’agència de qualificació considera que, en molts aspectes, Espanya ja és una economia dotada en matèria d’infraestructures com carreteres o ferrocarrils, però demana “prestar més atenció” als sectors relacionats amb el subministrament d’aigua.

S&P estima que el Govern que es formi tindrà poc marge per modificar les decisions ja preses en aquesta política.

15-II-16, lavanguardia