Turquia, demanen cadena perpètua pels periodistes que van destapar el tràfic d’armes amb els Jihadistes

can-dundar-erdem-gul

El fiscal d’Istanbul ha demanat cadena perpètua pel director i el cap de redacció del diari de l’oposició laica Cumhuriyet. Can Dundar i Erdem Gul estan acusats de revelar secrets d’Estat després de la publicació d’una investigació que proporcionava evidències del tràfic d’armes entre el govern turc i els jihadistes de Síria. Abans de començar el procés, el tribunal ha d’aprovar la petició del fiscal.

A l’acusació feta pública ahir la Fiscalia sol·licita que es condemni a dues cadenes perpètues i 30 anys de presó per cada periodista. Una línia dura generalment reservada per als crims més violents, com l’assassinat. Aquesta acusació, a més de fer reflexionar sobre l’estat de la llibertat d’expressió a Turquia, ha aixecat les crítiques de la comunitat internacional. “Estem absolutament segurs que Can Dundar i Erdem Gul, quan han publicat la seva investigació, simplement estaven realitzant el seu treball com a periodistes”, ha dit la representant turca de Human Rights Watch, Emma Sinclair Webb.

El Vice-president dels Estats Units, Joe Biden, ha dit que el tractament “no és l’exemple just que s’ha de donar”.
Delegats d’organitzacions com l’Institut Internacional de Premsa (IPI), el Comitè de Protecció de Periodistes (CPJ) i Reporters sense Fronteres (RSF) han mostrat la seva solidaritat a Dundar i Gul a les portes de la presó a Istanbul. Les autoritats turques no han permès als representants que venien a visitar els dos periodistes poder entrar i parlar amb ells.

Dundar i Gul van ser detinguts el 26 de novembre passat. Després de 40 dies d’aïllament, tots dos van ser traslladats a la presó de Silivri a Istanbul. Uns mesos abans, el diari Cumhuriyet havia publicat una investigació en la qual es mostraven unes fotos on mostraven un consistent carregament d’armes que anava dirigit als jihadistes passant per la frontera entre Turquia i Síria. Les fotos van ser realitzades el gener de 2014 per part d’alguns oficials militars al control fronterer, i retraten un comboi de camions escortats pels serveis d’intel·ligència turcs (MIT). El govern va negar les acusacions, assenyalant que els camions no contenien armes, sinó més aviat “ajuda humanitària”. Els militars autors de les fotos han estat acusats d’espionatge.

El govern d’Erdogan ha estat acusat en repetides ocasions de proporcionar armes a grups jihadistes actius a Síria i deixar obertes al seu territori les “autopistes de la gihad”. Les revelacions van suposar un cop pel president Recep Tayyip Erdogan, que va comentar al seu moment: “És un secret d’Estat. Qui ha escrit aquest article pagarà molt car”.
Les acusacions mostren la preocupació del president vol turc per mantenir la seva paraula. Segons el fiscal, Dundar i Gul estan acusats d’obtenir “secrets d’Estat amb finalitats d’espionatge”, amb la intenció d’enderrocar violentament al govern d’Ankara, així com ser part d’una “organització terrorista armada”.

Dundar, després de 63 dies de presó continua a escriure pel seu diari el Cumhuriyet. En el seu últim editorial que ataca Erdogan dient que vol suprimir a qualsevol preu tots els dissidents, i censurar tota crítica a la seva política.
“Només es permet al “cap” de parlar, tothom li deu lloar i ni una sola objecció s’ha d’elevar”, escriu. “També si estem pagant el preu més alt, seguirem parlant i escriure la veritat.”