IKEA pel Sahara: derrota de Suècia davant el Marroc
Via lliure per a Ikea al Marroc . La decisió del Govern suec de no convertir-se en el primer país de la Unió Europea que reconeix oficialment la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) ha estat acollida com un gran èxit en el regne alauita, i de cop s’eliminen els obstacles per a l’obertura del segon gran magatzem de la firma sueca a l’ Àfrica –ja en té un al Caire –, una posada en marxa que va ser frenada en sec per les autoritats marroquines a finals de setembre.
“No era raonable que un país respectable de l’envergadura de Suècia intervingués d’una manera tan poc documentada en el tema del Sàhara marroquí, i que hagués plantejat un projecte de llei en què es reconeixia la pretesa república fantasmagòrica”, assegura el primer ministre, l’islamista Abdelilah Benkiran.
La ministra sueca d’Afers Exteriors, Margot Wallström , va adduir un informe del seu ambaixador a Tunísia i Líbia , per concloure que “els criteris exigits pel dret i nternacional per reconèixer la República Sahrauí no es compleixen”. A canvi, el Govern d’ Estocolm promet implicar-se a fons en el procés de negociació que impulsa Nacions Unides per trobar una sortida al conflicte, alhora que es planteja incrementar l’ajuda als camps de refugiats saharians a Tinduf ( Algèria ).
Però els mitjans de comunicació marroquins atribueixen la decisió d’ Estocolm a l’efecte que estaven tenint les represàlies econòmiques impulsades per les autoritats contra els interessos del país nòrdic, que s’estenien a molts altres productes suecs, a més del boicot a Ikea .
El president del Parlament marroquí, Raxid Talbi al-Alami , va iniciar ahir un viatge a Suècia , on se’l va informar oficialment de la decisió. “Hem arribat a una entesa amb el Govern suec. Ells han entès que havien escollit un mal camí i volen d’ara endavant rellançar l’amistat de tots dos països sobre unes bases més fermes”, va comentar Al-Alami després de reunir-se amb diversos ministres nòrdics.
El Parlament suec ja va votar el reconeixement del Sàhara Occidental el 2011, però el Govern de llavors, de centredreta, va rebutjar la moció. L’actual primer ministre, Stefan Lofven , de centreesquerra, va prometre revisar la decisió. El Marroc va posar en marxa tota la maquinària per impedir que un país del pes de Suècia es convertís en el primer de la UE que reconeixia la RASD, amb l’efecte dòmino que això podia tenir. Entre aquestes mesures, la més espectacular va ser impedir l’obertura del magatzem d’ Ikea al cap de només unes hores de la inauguració oficial, adduint un fins aleshores inexistent “document de conformitat”.
El Marroc controla la part més gran del territori sahrauí des de novembre de novembre del 1975, després de la descolonització espanyola, fet que va desencadenar una guerra que va durar fins al 1991. Des d’aleshores és vigent l’alto el foc entre Rabat i el Front Polisario, representació política i partit únic a la RASD. El Marroc continua dificultant la celebració d’un referèndum