hospitals (construits ja fa anys) sense carretera d’accés

No es pot arribar al nou hospital de la costa de Huelva perquè no hi ha carretera No es pot arribar al nou hospital de la costa de Huelva perquè no hi ha carretera (Julián Pérez - EFE)

Els desacords entre els partits polítics poden acabar afectant la salut dels ciutadans. Això és el que passa a Andalusia, on diversos Centres Hospitalaris d’Alta Resolució ( CHARE), alguns dels quals fa anys que s’han acabat de construir, no poden posar-se en funcionament per desacords sobre qui ha de pagar l’accés asfaltat o les escomeses d’aigua i llum.

Almenys cinc centres sanitaris que havien de ser equipats amb tecnologies avançades es troben en aquesta situació . Els casos més sagnants i cridaners
són els de Lepe, a Huelva, i Cártama, a Màlaga. Caldria afegir-hi el de Vejer, La Línea de la Concep­ción (tots dos a Cadis) i Palma del Río ( Còrdova).

El 2005 la Junta va prometre que cap andalús no es trobaria a més de 30 minuts d’un hospital. Era l’època de les vaques grasses i de les promeses enlluernadores. L’administració autonòmica va planificar diversos hospitals i va firmar convenis amb els ajuntaments perquè aquests s’encarreguessin de la
urbanització de les parcel·les on s’havien d’aixecar els edificis. Inclosos els accessos asfaltats.

L’arribada de la crisi va fer augmentar els incompliments i els retards. Deu anys després els ajuntaments han canviat de mans i els nous governs municipals (del PP o del PSOE, tant és) asseguren que aquests convenis han expirat. O que ara no tenen competències.

O que tant hi fa perquè la realitat és que no tenen diners per fer els accessos. I, mentrestant, milers de veïns assisteixen atònits a la controvèrsia política.

L’últim cas és el de l’Hospital d’Alta Resolució de la Costa Occidental de Huelva, formalment acabat el 14 de desembre passat i amb el material d’alta tecnologia embalat i sense poder-se utilitzar. L’actual alcalde de Lepe, Juan Manuel González (del Partit Popular), diu que les circumstàncies són molt ­diferents de les de fa deu anys i que avui no té diners per asfaltar els dos ­quilò­metres de camí rural necessaris per ­poder arribar a les instal·lacions.

La zona està envoltada per plantacions agrícoles que caldria comprar o expropiar per poder fer la carretera. La Junta andalusa li recrimina que ara digui que no hi ha diners quan el consistori ha gastat quatre milions d’euros rebuts de l’ Estat en un camp de futbol nou, en lloc de dedicar-los a la urbanització de l’hospital.

El CHARE del Guadalhorce, a la localitat malaguenya de Cártama, es troba en la mateixa situació , amb l’agreujant que en aquesta localitat l’hospital està acabat, i tancat, des de ja fa tres anys. L’enorme edifici, que té 22.000 metres quadrats, continua sense data d’obertura, encara que la Junta assegura que es posarà en funcionament aquest any.

El nou alcalde de la localitat, en aquesta ocasió el socialista Jorge Gallardo, es va trobar amb el mateix problema que el de Lepe: l’ajuntament no té diners per iniciar la urbanització de la parcel·la. “Nosaltres vam fer la depuradora, vam condicionar la parcel·la i vam cedir el terreny. Vam demanar ajuda a la Junta i ens la van negar”, assenyala Jorge Gallardo.

La carretera que caldria asfaltar no arriba als 500 metres i la connexió de l’electricitat costa 500.000 euros, a causa d’un deute amb Endesa. L’administració autonòmica es va negar a col·laborar perquè, “si ho fem, hem de fer el mateix amb altres infraestructures amb demandes similars”, diu.

En la mateixa situació es troben els hospitals de Vejer i La Línea, a Cadis. El primer, projectat per atendre una població de més de 100.000 persones a la regió gaditana de La Janda, es troba acabat al 97%, però l’aspecte actual és d’abandó. Socialistes de la Junta i populars de l’Ajuntament es llancen la pilota els uns als altres sobre qui ha de pagar l’accés al centre hospitalari, portar-hi l’energia elèctrica i projectar-hi el sanejament. Mentrestant, la salut dels pacients continua en llista d’espera.

A La Línea el Consistori s’ha compromès finalment a executar les obres d’accés al nou hospital, encara que no estaran acabades fins a l’octubre d’aquest any, si no es produeixen nous retards.

11-I-16, A.S. Ruiz, lavanguardia