som massa gent (i, sobretot, massa estúpids)

Resultat d'imatges de pequin smogDiuen els qui es dediquen al negoci d’embotellar o enllaunar oxigen que aquest negoci ja està inventat. Els pioners van ser aquells que van decidir comercialitzar l’aigua embotellada. Aquesta idea va ser considerada al seu dia com un despropòsit absurd i... mireu ara. És un dels negocis més rendibles! Aquest és l’enfocament (i el potencial de negoci) de nombroses empreses que han vist en la contaminació ambiental una font d’ingressos gens menyspreables. Sobretot si es té en compte que la Xina, el mercat mundial més gran, té un gravíssim problema amb l’aire que respira. Per no esmentar els seus veïns japonesos, que sempre estan disposats a invertir en tot el que els millori la salut i l’aspecte físic.

Una empresa canadenca s’està fent d’or envasant oxigen de les seves muntanyes semidespoblades, un aire pur revitalitzant, que envia directament a la contaminada Xina. Una Xina en què no ha deixat de créixer la classe mitjana, integrada per 204 milions de persones que guanyen entre 50.000 i 500.000 dòlars anuals, d’acord amb l’ Enquesta Financera de Llars de la Xina 2015 ( CHFS, per les seves sigles en anglès). En total, la classe mitjana xinesa disposa de 28,3 milers de milions de dòlars, molt per sobre de la xifra que posseeix la classe mitjana dels Estats Units i el Japó.

Gairebé cinquanta ciutats i dues províncies del nord i l’est de la Xina estaven ahir en alerta roja per contaminació Gairebé cinquanta ciutats i dues províncies del nord i l’est de la Xina estaven ahir en alerta roja per contaminació (Aly Song - Reuters)

Si a aquest potencial hi sumem el greu problema de contaminació ambiental, amb tres províncies senceres en alerta roja ( Shandong, Anhui i Hebei), l’equació monetària és gairebé perfecta. En aquest moment s’estan superant àmpliament els límits recomanats de PM2,5, les partícules més petites i nocives per a la salut per la seva capacitat de penetrar directament als pulmons. No s’ha d’oblidar que, segons un informe de l’OMS, si la Xina no fa res amb la contaminació es produiran gairebé un milió de morts prematures per malalties cardiovasculars els pròxims quinze anys.

I vet aquí que hi aterra una empresa canadenca, VitalyAir, que ven ampolles d’aire net i fresc importat des de les ­muntanyes de Banff. La companyia certifica que el seu producte és d’òptima qualitat i que la ­puresa de l’aire és absoluta: les ampolles són exposades a la intempèrie durant unes deu hores per ­recollir l’aire i allà mateix són segellades i transportades a la casa matriu de la companyia, a Alberta.

Actualment ofereixen dos productes: aire fresc i oxigen. El primer el demanen principalment clients en zones molt contaminades, com algunes ciutats de la Xina, l’ Índia i fins i tot Dubai, la capital de la Unió dels Emirats Àrabs. En canvi, l’oxigen el compren sobretot clients esportistes, dels EUA i el ­Canadà. Els preus de l’aire fresc embotellat s’acosten a 15 dòlars (7,7 litres) o 11 dòlars (3 litres). El producte és inhalat per mitjà d’un embut plàstic que ve amb ­l­’ampolla.­