el preu del porc, un escàndol polític

Si us vau perdre el 30 minuts de diumenge, recupereu-lo. Perquè el que denuncia és un escàndol de grans dimensions: empresarial, mediambiental i polític. El preu del porc us impactarà, encara que penseu que el negoci porcí ni us va ni us ve. Catalunya absorbeix el 45% de la ramaderia porcina a tot l’Estat. Representa un 3% del nostre PIB. Cada setmana se sacrifiquen mig milió de porcs a casa nostra. Com diu un dels testimonis del reportatge: “Un autèntic holocaust porcí”. La fluctuació d’un sol cèntim en el preu del porc pot determinar uns beneficis o unes pèrdues d’un milió d’euros setmanals per a una única empresa. Davant d’un negoci que mou tants diners hi ha un seguit d’ombres que el 30 minuts destapa. I el programa acaba demostrant amb noms i cognoms unes pràctiques mafioses al voltant de la ramaderia porcina.

El reportatge comença de manera contundent. Veiem com a un semental, un verro, se’l passeja davant les femelles per excitar-lo i, a continuació, se li extreu el semen per fecundar el màxim de truges possible. Una escena recurrent i impactant que explicarà tot el que veurem a continuació.

L’elevada densitat d’empreses porcines a Catalunya està provocant desastres mediambientals sobre els quals s’està fent els ulls grossos. La (mala) gestió dels purins s’ha convertit en un ofec per als petits ramaders, un tripijoc mafiós per a les grans empreses i un drama que els ecologistes denuncien mentre són ignorats per l’administració. El preu del porc no devia agradar gens al conseller d’Agricultura, Jordi Ciuraneta. El seu departament queda retratat. Ell no dóna la cara. Però el paper d’estrassa que fa el director general d’Agricultura i Ramaderia, Alfons Vilarrassa, és històric. El reportatge demostra amb contundència com la Generalitat està fent els ulls grossos davant de delictes mediambientals de primer ordre i està tenint molta màniga ampla en un sector que, en molts casos, incompleix la llei. El 30 minuts assenyala amb noms i cognoms empresaris que s’han salvat de la presó gràcies a la perícia de l’advocat Cristóbal Martell i perquè la Generalitat ha renunciat (incomprensiblement) a presentar-se com a acusació particular en delictes mediambientals molt greus. Un escàndol.

Ara que s’acaba La Riera es podria fer una nova ficció catalana a l’estil de Gomorra centrada en el negoci porcí: inseminacions, petits ramaders, grans empresaris, delictes mediambientals, grans fortunes, abocaments il·legals de purins, veïns intoxicats, pràctiques mafioses, rius contaminats, escorxadors truculents, tràfic d’influències i polítics que deixen molt a desitjar...

1-XII-15, M. Planas, ara