la Junta Electoral Central manté els lliberticides "blocs electorals"

Resultat d'imatges de La Junta Electoral Central (JEC) va decidir aquest dijous a la nit, poca estona abans que comencés la campanya de les eleccions del dia 20, tombar el pla de cobertura electoral que havia presentat la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i obligar-la a aplicar un criteri de proporcionalitat estricta a l'hora de repartir els temps d'informació entre els diferents partits i a ordenar les notícies també en funció dels resultats dels últims comicis.

En concret, la JEC va desestimar el recurs que havia presentat la Corporació contra la decisió de la Junta Electoral de Barcelona, que havia acceptat una petició del Partit Popular perquè es rebutgés la proposta de cobertura dels mitjans públics catalans, que preveia fer més flexibles els blocs. En un comunicat, la CCMA recorda que els criteris previstos en aquest pla eren "exactament els mateixos que es van utilitzar i aplicar en els plans de cobertura de les cinc últimes eleccions", i que fins ara mai havien estat "qüestionats ni impugnats pel Partit Popular".

Tot i així, segons la Junta, TV3 i Catalunya Ràdio s'han de cenyir estrictament als principis de pluralisme polític i social i als d'igualtat, proporcionalitat i neutralitat informativa a què estan obligats els mitjans públics especialment durant el període electoral, i que en el seu criteri són "principis que necessàriament han de prevaldre sobre qualsevol altre criteri innovador com el de proporcionalitat ponderada" que proposava el pla de cobertura de la Corporació.

Resultat d'imatges de

Així doncs, la JEC obliga la CCMA a dedicar a cada partit un temps estrictament proporcional als resultats obtinguts a les eleccions espanyoles del 2011 i a ordenar aquestes peces, dins dels blocs electorals, "seguint un criteri de més gran a més petit". A més, aquesta norma s'haurà d'aplicar també als debats i entrevistes electorals, de manera que els partits que van tenir més suports fa quatre anys disposaran de més temps de paraula en aquests especials que els menys votats.

El 19 de novembre, la Corporació havia aprovat el seu pla de cobertura de la campanya, que preveia "evitar l’aplicació d’una proporcionalitat matemàtica estricta" i substituir-la per una "proporcionalitat ponderada", en compliment de la petició del Síndic de Greuges en favor d'unes "formes molt més flexibles i respectuoses amb el dret a la informació". De fet, en la campanya del 27-S, TV3 i Catalunya Ràdio ja havien actuat en aquesta línia, de manera que la diferència de temps dedicat als partits més i menys votats es va reduir. La CCMA també volia que el temps global dedicat a la informació electoral pogués variar cada dia en funció de l'interès informatiu.

Així mateix, la CCMA preveia " no establir rígidament l’ordre de les notícies en els espais informatius", la qual cosa havia de permetre canviar aquesta seqüència "en funció de l’actualitat informativa, amb l’objectiu de facilitar als ciutadans la comprensió de les notícies interrelacionades". Això hauria permès que si un candidat d'un partit majoritari hagués contestat les declaracions d'un representant d'una formació menys votada, la resposta es pogués oferir en segon lloc, cosa que ara no serà possible.

Igualment, la proposta de la Corporació contemplava que els criteris de proporcionalitat només s'apliquessin als informatius, mentre que a les entrevistes i debats tothom tingués el mateix temps de paraula, una fórmula que la CCMA ja havia aplicat anteriorment però que ara no podrà repetir.

La CCMA defensa que els criteris que havia fixat en el seu pla "són plenament vàlids, no són arbitraris ni vulneren la normativa vigent", i argumenta que la seva proposta era "la màxima expressió dels principis de pluralisme polític i social, d’igualtat, proporcionalitat i neutralitat informativa". De fet, la proposta tenia el vistiplau del Parlament, el Consell de l'Audiovisual de Catalunya i el Síndic de Greuges, unes institucions que, com recorda la JEC, no tenen competències a l'hora de definir el pla de cobertura electoral dels mitjans públics. A més, la Junta subratlla que " no hi ha conformitat amb les formacions polítiques incloses al pla de cobertura", en referència al PP.

La Corporació avança que " recorrerà a totes les instàncies possibles per tal de defensar el Pla de cobertura que va aprovar inicialment". D'entrada, pot presentar un recurs contenciós-administratiu davant del Tribunal Suprem.

ALBERT CASTELLVÍ Barcelona Actualitzada el 04/12/2015 09:56, ara

Què són els blocs electorals?

www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/Que...blocs-electorals/.../3215930/
16 nov. 2010 - Durant la campanya, els professionals dels serveis informatius dels mitjans de la CCMA no estem signant cap informació perquè la cobertura ...

Protestes pels blocs electorals

www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies...pels-blocs-electorals/.../5551963/
Protestes pels blocs electorals. 19/09/2015. Compartir a les xarxes socials, obre un popup, prem escape per sortir . Aquest clip és de: ...

Protestes blocs electorals 2

www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies...blocs-electorals-2/.../5552003/
Protestes blocs electorals 2. 19/09/2015. Compartir a les xarxes socials, obre un popup, prem escape per sortir. Aquest clip és de: ...

Els periodistes denuncien els blocs electorals

www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies...blocs-electorals/.../5553219/
25 set. 2015 - El Col·legi de Periodistes lluita des de fa anys contra el sistema de blocs electorals. Després d'haver-ho denunciat -sense èxit- al Tribunal ...

 

Los Consejos de Informativos de RTVE rechazan los llamados bloques electorales en los distintos noticiarios de los medios públicos que, en su opinión, "deberían quedar para los espacios de propaganda electoral", y reclaman que los planes de cobertura informativa incluyan a "aquellas fuerzas políticas que no se presentaron a las anteriores elecciones equivalentes o no obtuvieron en ellas representación y posean la condición de grupo político significativo", según un comunicado hecho público este miércoles.

Resultat d'imatges de Al margen del escrito, existe una gran preocupación porque, en vísperas del inicio oficial de la campaña, la dirección no ha comunicado los planes de cobertura, y no se tengan noticias sobre la emisión de debates, salvo el que realizará la Academia de la Televisión entre Mariano Rajoy y Pedro Sánchez.

Los órganos de representación de los trabajadores de Informativos de TVE, RNE e Interactiva afirman que "los medios de comunicación públicos tienen el deber de ofrecer una información objetiva y plural, y que las elecciones generales son una prioridad informativa y deben tener una cobertura amplia", a fin de poner "al alcance de los ciudadanos el abanico más amplio de opiniones".

En este sentido, destacan los siguientes puntos:

1.- Reclaman, una vez más, respeto a la independencia de los profesionales de la información y reiteran su rechazo a cualquier intento de desvirtuar los principios de veracidad, objetividad e imparcialidad que deben presidir su trabajo.

2.- Exigen que la información electoral se elabore con criterios exclusivamente periodísticos, en función del interés de las noticias, y rechazan cualquier decisión de los partidos políticos que puedan limitar el derecho de los ciudadanos a recibir una información imparcial, neutral y plural.

3.- Recuerdan que pretensiones ajenas a los criterios periodísticos, como la exigencia de un orden y una duración predeterminados, vulneran principios democráticos básicos; van contra la esencia del periodismo y suponen una violación del derecho de los profesionales a elaborar su información “sin injerencias internas o externas”

4.- Expresan su desacuerdo con el propósito de que la información sobre las campañas electorales se ajuste proporcionalmente a los resultados obtenidos en los anteriores comicios equivalentes. No es el mero reparto de tiempos lo que garantiza el pluralismo, la neutralidad y la igualdad, sino los criterios profesionales. La propia Junta Electoral Central en recientes decisiones ha reconocido que las encuestas, la opinión pública manifestada en fenómenos de movilización social y la que se refleja en los medios de comunicación, expresan una realidad social distinta a la que se constató en anteriores comicios.

5.- Exigen el cumplimiento de lo establecido en el Manual de Estilo: “RTVE no difundirá la señal en directo de acontecimientos de interés informativo que sea proporcionada por entidades interesadas. Esta práctica, habitual en partidos políticos, choca con el deber de RTVE de ofrecer a los ciudadanos una información rigurosa, neutral, imparcial, plural e independiente de cualquier grupo político, económico o de presión (…) Cuando no sea posible se comunicará a la audiencia”. RTVE debe utilizar los medios propios de filmación y grabación, sin aceptar impedimentos ni trabas al libre acceso de los informadores a los actos electorales.

6.- Piden respeto absoluto al trabajo honesto de los profesionales de la información audiovisual. Han de informar, pero no son la correa de transmisión de las organizaciones políticas ni están sometidos a su tutela.

7.- Los Consejos de Informativos de RTVE, por último, recuerdan que: "Como dispone el Estatuto de Información (art. 9.5), los Servicios Informativos tienen la obligación de advertir claramente a los ciudadanos si utilizan material audiovisual editado directamente por fuentes informativas ajenas. Ese uso debe limitarse a acontecimientos en los que no hubiera otra posibilidad y teniendo en cuenta la trascendencia de la noticia".

Al margen de este comunicado, fuentes de la representación de los periodistas han manifestado a infoLibre su preocupación por que, a punto de iniciarse oficialmente la campaña electoral, la dirección no haya hecho público plan alguno de cobertura.

También causa inquietud el hecho de que no se sepa detalle alguno sobre posibles debates en TVE, aparte del anuncio de emisión en La 1 del que realizará la Academia de Televisión entre Rajoy y Sánchez. "El que no se tengan noticias sobre posibles debates muestra a las claras el punto de irrelevancia y falta de credibilidad a que ha llevado a los Informativos la actual dirección", lamentan estas fuentes, que apuntan que: "Mientras medios privados publicitan estos espacios, aquí no hay más que silencio".

Las mismas fuentes recuerdan como, "en las entrevistas a líderes políticos, deben participar también los de formaciones emergentes que, aunque no tuvieran representación en la pasada legislatura, ya la han obtenido en otras convocatorias electorales; ese es el criterio que aplicó la Junta Electoral en la campaña para el Parlamento de Andalucía".

Actualizada 02/12/2015 a las 12:18    

infolibre