la primera base militar exterior xinesa, a l’estratègic Djibouti

La Xina ha fet un nou pas en la seva voluntat de convertir-se en un actor global. Pequín va confirmar ahir que negocia amb Djibuti instal·lar en aquest país la seva primera base militar a l'estranger. Una iniciativa que confirma l'interès del gegant asiàtic per consolidar la seva presència al continent africà, on té importants interessos estratègics.

Where is DjiboutiLes autoritats xineses van confirmar ahir, per primera vegada, les seves intencions d'implantar unes instal·lacions militars fora del seu territori. "La Xina i Djibuti som països amics i estem en negociacions per a la construcció d'un centre logístic", va dir el portaveu d'Afers Exteriors, Hong Lei, en la seva roda de premsa diària. Les instal·lacions tenen per ob-

jectiu final consolidar la presència de la Xina en aquesta part de l'Àfrica i permetre-li "complir millor amb les seves obligacions internacionals i promoure la pau i l'estabilitat a la regió", va dir Hong Lei. "Prestaran serveis relacionats amb l'aprovisionament, descans i reorganització de tropes", va explicar el portaveu i va subratllar que així "ajudaran la marina i l'exèrcit xinesos en la seva participació en operacions de les Nacions Unides".

Els interessos geoestratègics de Pequín en aquesta regió del planeta van molt més enllà, tot i això, del simple suport a les missions humanitàries. Es tracta de tenir sota control l'estret de Bab al-Mandab, que uneix el mar Roig amb el golf d'Aden. És una de les rutes navals, tant comercial como d'aprovisionament energètic, més freqüentades del món, per on nave-

Pequín aspira a controlar l'estret de Bab al-Mandab, per on navega el 40% del trànsit mundial

ga el 40% del trànsit marítim. Aquesta situació ha convertit Djibuti, un petit país fronterer amb Somàlia, Etiòpia i Eritrea, en un punt geoestratègic cobejat per les grans potències. Els Estats Units, França i el Japó ja tenen les seves pròpies bases militars i Rússia ho té al cap.

Fins ara la Xina havia fet tots els passos previs, però li faltava la presència militar. Una base permanent que pretendria instal·lar a Obock, una ciutat portuària al nord de Djibuti.

El gegant asiàtic ja és present en aquest país de l'est de l'Àfrica. Finança diversos projectes d'infraestructura en ports, aeroports i línies ferroviàries. I el febrer del 2014 va firmar un acord estratègic en matèria de seguretat i defensa, pel qual la marina xinesa pot utilitzar el port de Djibuti. El president d'aquest país afri-

cà, Ismail Omar Guelleh, per la seva banda, ja va donar per assumit l'acord sobre aquesta base

militar el passat mes de maig. "Els vaixells de càrrega més grans d'aquesta dècada seran xinesos. La Xina necessita doncs protegir els seus interessos i serà benvinguda", va dir llavors la premsa estrangera.

I l'interès de la Xina per construir aquestes instal·lacions militars són òbvies. És el principal soci del continent africà, amb un volum comercial de 166.000 milions de dòlars, que Pequín espera augmentar fins als 2 bilions per al 2030. En aquest context, cada vegada té més interessos per salvaguardar i treballadors per protegir en aquesta part del planeta.

27-XI-15, I. Ambrós, lavanguardia