fuga (de seus) d’empreses... dels Estats Units
Hi ha una màxima en el periodisme de la mala vida. La notícia no és que el presumpte es declari innocent, sinó que reconegui el seu crim. Que es confessi culpable. Davantlaperplexitatgeneralper l'enginyeria de la fusió entre Pfizer i Allergan, Ian Read, director executiu de la primera i futur màxim responsable de la que serà la farmacèutica més gran del món, ha defensat el pacte.
Read no podia declarar-se culpable d'aquesta "inversió corporativa", ja que n'és un dels impulsors. Aquest concepte significa que Pfizer, de més envergadura, és adquirida per Allergan, i adopta el seu domicili a Irlanda. D'aquesta manera s'estalvien més de 2.000 milions de dòlars (uns 1.880 milions d'euros) en despeses i impostos als Estats Units, la seva llar actual. L'acord representa 160.000 milions de dòlars (150.500 milions d'euros) i afecta 110.000 empleats. Les vendes en conjunt arriben als 63.500 milions de dòlars anuals (gairebé 60.000 milions d'euros) Això és el que té la unió de la Viagra (Pfizer) i el Botox (Allergan).
Fins i tot l'empresari Donald Trump, aspirant republicà a les presidencials del 2016, que ha jugat al límit de la llei de forma habitual per forjar la seva fortuna personal, ha atacat fort contra aquesta trampa. Va afirmar que aquestes pràctiques porten a la pèrdua de llocs de treball als Estats Units, "els nostres polítics haurien d'avergonyir-se'n". El que més ha sorprès, així doncs,noésqueReadnoreconegui cap culpa. No. El que més ha xocat és el seu raonament, radicalment oposat al que ha arguït Trump. Segons Read, que el domicili fiscal es mudi a Dublín és "una cosa bona per als Estats Units". És el que ha explicat en les últimes jornades en diverses trucades que ha fet, mentre es tancava la negociació, a legisladors a Washington i càrrecs de l'Administració Obama. El president havia qualificat d'"antipatriòtica" aquesta tàctica que fa un bypass a la legislació existent en aquest terreny. L'argument de Read, quan diu que transcendeixen el benefici propi, consisteix a remarcar que la trampa per escamotejar impostos no és més que un camí per millorar l'economia de la gran locomotora. El que Pfizer s'evita en taxes, va subratllar en les seves comunicacions, els permet disposar de més cash per invertir als Estats Units i fomentar més llocs de treball. La fuga impositiva de la firma fundada a Brooklyn el 1849 per immigrantsalemanysnoéslaprimera de la llista, però sí una de les que més impacten. No deuen haver entès Read, perquè l'escàndol s'ha estès per tot l'espectre polític. "No podem ajornar més actuar contra inversionsquecorroeixenelnostre sistema fiscal", va afirmar la candidata demòcrata, Hillary Clinton.
El congressista republicà Patrick Tiberi també va apressar a fer canvis, encara que més en la línia de ser com Irlanda. "Altres països han reestructurat els seus impostos per ser més atractius a les corporacions multinacionals va indicar i hem de fer el mateix perquè els nostres negocis puguin competir a aquest nivell".
25-XI-15, F. Peirón, lavanguardia