l’Ajuntament de Figueres censura una obra que denuncia la censura

Resultat d'imatges de orta güell figueresQuan s'exerceix en l'àmbit de l'art, la censura, com passa amb alguns medicaments, té efectes paradoxals. La prohibició d'una obra considerada ofensiva per alguns no fa sinó augmentar la curiositat del públic i el que es va pretendre apaivagar acaba tenint un impacte de proporcions majúscules. És el cas, sense anar més lluny, de l'escultura d'Ines Doujak al Macba, que va acabar costant el cap al seu director. I en el que sembla el súmmum de la censura paradoxal, l'Ajuntament de Figueres acaba d'imposar el seu veto a una obra de Núria Güell i Levi Orta, que denuncia precisament l'existència de la censura en els nostres dies.

Inclosa en el programa del festival Ingràvid, Ideologies oscil·latòries és una instal·lació mòbil consistent en un cotxe decorat amb adhesius de simbologia feixista i franquista que aquest divendres havia de fer un parell de voltes a la Rambla de Figueres i tornar al seu lloc d'origen, fent una sortida cada dues hores. "La peça pretén agitar la reflexió sobre el que va representar i representa el franquisme, la vigència actual d'aquesta ideologia", expliquen Rafael Camps i Esther Pujol, els directors d'Ingràvid, a qui hores abans de la seva presentació se'ls demanava la suspensió del projecte "per sentit comú" i perquè estava causant cert "enrenou" entre alguns regidors.

Resultat d'imatges de orta güell figueresCamps es mostrava ahir perplex per l'actitud gens dialogant i desdenyosa de l'Ajuntament, que ni tan sols s'ha interessat per conèixer el projecte. Núria Güell i Levi Orta, que es troben a Beirut, han fet arribar una carta al Consistori en què asseguren que la seva pretensió no és cap altra que la de "repensar la presència actual de la ideologia franquista i les actituds feixistes, que com un fantasma recorren constantment aquest país sense memòria". Posen com a exemple la llei mordassa i precisen: "No es tracta d'obrir ferides que mai no han estat tancades; el que no ens podem permetre és tancar els ulls".

Núria Güell, els projectes de la qual desborden el fet artístic, és una de les artistes catalanes amb més projecció actualment. Aquesta mateixa temporada ha simultaniejat exposicions a la Fundació Miró, el CCCB i l'Arts Santa Mònica, i ha participat en mostres col·lectives a la Biennal de Venècia, Viena, Madrid o la Biennal de les Fronteres de Mèxic, entre d'altres.

7-X-15, T. Sesé, lavanguardia